Hrvatski radio

Radio Rijeka

Trg Matije Vlačića Flaciusa kao Čajni trg: zelena oaza u Starom gradu

18.05.2017.

12:37

Autor: Matea Krmpotić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Rijeka je dobila Čajni trg. Riječ je o Trgu Matije Vlačića Flacijusa u riječkom Starom gradu koji je danas svečano predstavljen kao trg ukrašen ljekovitim biljkama. Čajni trg nastao je u sklopu projekta Europske prijestolnice kulture i označava početak realizacije projekta Zelenoga vala u Rijeci.

Čajni trg osmišljen je kao zelena učionica u kojoj će posjetitelji moći vidjeti i pomirisati ljekovite i autohtone biljke. Brigu o biljkama preuzimaju mladi riječki vrtlari, učenici Graditeljske škole za industriju i obrt. Time će se promovirati vrtlarska struka koja je, danas, pomalo i zanemarena.

"Riječ je o tome da će učenici vrtlarskog razreda i posebnog razrednog odjela, pod stručnim vođenjem nastavnica i cijelog poljoprivrednog aktiva, ekološki uzgojiti biljke poput maslačka, bosiljka, tratinčice i zelene salate", rekla je Sonja Radivoj, zamjenica ravnateljice Graditeljske škole za industriju i obrt.

Do suradnje EPK Rijeka 2020 i Graditeljske škole došlo je kada je Irena Woelle održala stručni sastanak uključenja u ekološki projekt i predavanje o zdravome životu, objašnjava Sonja Radivoj. Irena Woelle slovenska je dizajnerica i aktivistica te ujedno i autorica ovoga projekta.

"Kada smo došli u grad, razmišljali smo što učiniti. I prije je postojala ideja da se zasade biljke u centru, a onda smo došli do vizije Čajnoga trga. Uzela sam statistiku bolesti Riječana i Riječanki i odabrala 70 ljekovitih biljaka. Neke poznajemo dobro, neke samo jedemo, a neke i pijemo. Svaka biljka na trgu ima svoj broj, pa možete pogledati o kojoj se biljci radi i na letku pročitati za što je biljka dobra", opisuje Woelle. "Rijeka ima jako puno asfalta i betona, no to ne znači razvoj. Trebamo misliti i na ljude, životinje i zasaditi biljke ondje gdje to možemo", zaključuje dizajnerica i autorica projekta. 

Umjetnički direktor Rijeka 2020, Slaven Tolj, izrazio je sreću i zadovoljstvo jer smatra da upravo ovakvi projekti zorno prikazuju što je EPK, a to je uključivanje stanovnika, razne suradnje te projekti koji pridonose razvoju dinamike grada. "Nadam se samo da će sve ići po planu i da se ništa neće urušiti zbog neke loše energije", zaključuje Tolj.

Poslušajte što su nam o Čajnome trgu rekli umjetnički direktor Rijeka EPK 2020 Slaven Tolj i autorica projekta Irena Woelle:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.