Hrvatski radio

Radio Rijeka

Tri dana Festivala tolerancije

07.06.2013.

12:51

Autor: Blanka Uzelac / Boris Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prvi Festival židovskog filma u Rijeci - Festival tolerancije, u samo tri dana, od danas do nedjelje, donosi 17 novih filmova koji promiču toleranciju, pravednije društvo i zaustavljanje diskriminacije na svim područjima života.

Festival će u Art-kinu Croatia svečano otvoriti dvostruki oskarovac Branko Lustig, prvi Hrvat koji je kao najbolji filmski producent nagrađen Oscarom za Schindlerovu listu i Gladijatora. Lustig, koji je bio u koncentracijskom logoru u Auschwitzu i većinu svoje umjetničke karijere posvetio Židovima, učenicima sedmih i osmih razreda osnovnih škola održat će predavanje o toleranciji.

Prvi Festival židovskog filma u Rijeci, gradu za koji kaže da je među najtolerantnijima u Hrvatskoj, Lustig otvara večeras u 19 sati, kada će publici biti prikazan film Gorana Paskaljevića Kad svane dan. Film je ove godine nagrađen na međunarodnom filmskom festivalu u Palm Springsu.

Festival židovskog filma u Zagrebu se održava već sedam godina i postao je vodeći festival koji govori o nužnosti razumijevanja različitog, o toleranciji i ljubavi. Ove godine program se održava i u Rijeci, na poziv lokalnih vlasti, a edukacijskom turnejom o holokaustu i toleranciji u rujnu će obići gradove diljem Hrvatske.

Program Festivala židovskog filma možete pronaći na internetskoj stranici Art kina Croatia, a ovdje poslušajte što Branko Lustig kaže o posjetu Rijeci:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.