Hrvatski radio

Radio Rijeka

'Tri mušketira' dan poslije

27.10.2013.

01:00

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Adaptacije klasičnih djela na pozornici danas mogu biti uzbudljive, čak i kad su korištene koliko i ''Tri mušketira'' Aleksandra Dumasa. Premijerno je izvedena prva ovosezonska premijera Hrvatske drame HNK Zajca.

Glazbenom trileru tempo je odredila glazba Irene Popović. Solidan tempo u kojem nije bilo ozbiljnih padova tijekom dva i pol sata izvedbe. Redatelj i autor dramatizacije Kokan Mladenović i dramaturginja Magdalena Lupi zadržali su sve bitne elemente klasičnog teksta i dodali mu ponešto: red komentara na trenutak koji nas melje kao pijune na šahovskoj ploči, red pseudo-dokumentarne aktualizacije, red predstave u predstavi, red brehtijanskog. I eksplicitne komentare u songovima Predraga Lucića.

Predstava se doista doima kao timski rad i u glumačkoj izvedbi nitko ne strši. Obzirom da je sve podređeno ideji o sudaru herojstva i realnog života, ni dobro odmjereni mušketiri Igor Kovač, Jasmin Mekić, Dražen Mikulić i Alex Đaković nisu ni prašnjavi romantični likovi ni selebritiji novoga doba.

Uz napomenu da ovako zamišljen glazbeni komad zaslužuje kvalitetniju audiotehničku opremu, dodajmo da su Tri mušketira vizualno izuzetno dojmljiva predstava za što su odgovorne scenografkinja Marija Kalabić i kostimografkinja Tatjana Radišić.

Poslušajte kako je glazbeni triler zvučao na premijeri, što je o radu rekao Predrag Lucić i kako je rezultat ocijenila publika:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.