Hrvatski radio

Radio Rijeka

Tridesetak muzeja u Rijeci i županiji sudjeluje u Noći muzeja

25.01.2017.

15:45

Autor: Antonela Galić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dvanaesta Noć muzeja u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji održat će se u petak od 18 do 1 sat iza ponoći u tridesetak muzeja. Obilježit će je tema glazbe i glazbenih velikana i njihovog utjecaja na društvo.

MMSU: otvorenje izložbe "Između tamo i tamo: anatomija privremenih migracija"; Pomorski i povijesni muzej: Kresnikova noć o čuvenome riječkom graditelju violina; Prirodoslovni muzej: komunikacija među životinjama, kako one proizvode zvukove te koriste priručna glazbala; autobusom posjet muzeju u Kaštelu Zrinskih u Brodu na Kupi, do špilje Vrelo i zavičajne zbirke u Liču; Galerija Principij: izložba fotografija "Krhka ljepota" o posljedicama potresa u središnjoj Italiji; Galerija Kortil: izložba "Bridges" predstavlja novu generaciju autora; Hrvatski muzej turizma: izložba "Maestro u Opatiji" o Borisu Papandopulu i obitelji Papandopulo-Strozzi (u Umjetničkom paviljonu); Astronomski centar Rijeka: predavanja, projekcije filmova, razgledavanje neba teleskopom; Sveučilišna knjižnica: promocija dokumentarca o Branku Fučiću, nastup Damira Halilića HalaZavičajni muzej Drenove: u 19:30 sati održat će se multimedijalna tematska večer "Drenova u notama". U programu Noći muzeja sudjeluje i Društvo arhitekata Rijeka, Klub mladih i drugi. (Hina)

Time se želi javnosti predstaviti dio kulturne glazbene muzejske baštine, ali i iznimni utjecaj glazbe i glazbenh stvaralaca kroz povijest, do najsuvremenijeg doba. 

Očekuje se da će dvadeset tisuća posjetitelja tijekom noći obići muzeje.

U prostoru Muzeja grada Rijeke moći će se razgledati dvije već otvorene izložbe – "Mayerovih šesnaest" i "Vrijeme je novac", te će se putem glazbenog vremeplova predstaviti predmeti iz Glazbene zbirke i Zbirke umjetničkog obrta. 

Izložbe "Prvi na svijetu - 150 godina riječkoga torpeda" i "Szent Istvan - Zajedničkim snagama!" moći će se također posjetiti u Noći muzeja, čime će javnost ponovno imati prigodu vidjeti veoma značajnu zbirku torpeda u željezničkom skladištu na adresi Žabica 4. 

S obzirom da je tema ovogodišnje Noći muzeja glazba, pripremljeno je i druženje uz poznatog riječkoga DJ-a Dr. Smeđi Šećer.

O svemu što će se događati, s višom kustosicom u Muzeju grada Rijeke Sabrinom Žigo razgovarala je Antonela Galić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.