Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Trilogija o hrvatskom fašizmu" pozdravljena ovacijama

23.06.2015.

01:48

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Stojeći na nogama, uz uzvike bravo, ispratila je publika sinoć autorsku ekipu "Trilogije o hrvatskom fašizmu" u riječkom HNK Ivana pl. Zajca.

Redatelj Oliver Frljić i dramaturg Marin Blažević trilogiju su otvorili još 2008. na Splitskom ljetu, ali sinoć smo prvi put vidjeli sve predstave kao tri čina jedne. "Bakhe" ispred kazališta te "Aleksandra Zec" i "Hrvatsko glumište" na pozornici u kazalištu. 

Riječka premijera predstave "Bakhe" o skrivanju i negiranju ratnih zločina počinjenih tijekom rata protiv građana nehrvatske nacionalnosti većim dijelom razlikuje se od splitske. Temeljena je na antičkom tekstu, ali likovi ovoga puta asociraju na hrvatske branitelje. Iako je Euripidov tekst sveden na ponavljanje izvještaja Glasnika o ubojstvu izvršenom izvan scenskog prostora, pa o zločinima doznajemo tek posredno, kroz svjedočenja u čitavom rasponu emocija odličan je uvod u predstavu o žrtvi: "Aleksandra Zec". Asocijacijom na zagrebački HNK kao ksenofobičnu mašinu uvod je u predstavu koja izaziva hrvatske kazališne autore na razmišljanje o vlastitoj ulozi u društvu od rata do danas: "Hrvatsko glumište". 

Trilogija je na programu Riječkih ljetnih noći još danas i sutra, a kao uvod poslušajte kako je reagirala premijerna publika: 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.