Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Troja na putu": izložba o drevnome gradu u Pomorskom i povijesnom muzeju

12.10.2018.

13:16

Autor: Gloria Fabijanić Jelović

Foto: arhiv

Foto: arhiv

Foto: - / -

Putujuća izložba "Troja na putu", u suradnji riječkoga Pomorskog i povijesnog muzeja, zagrebačkog Arheološkog muzeja i Turskoga kulturnog centra Yunus Emre, otvara se 16. listopada u 18 sati u atriju riječkoga Pomorskog i povijesnog muzeja.

Ministarstvo kulture i turizma Republike Turske proglasilo je 2018. Godinom Troje kako bi se obilježila 20. godišnjica uvrštavanja antičkoga grada Troje na UNESCO-ovu listu svjetske baštine, pa je ova putujuća izložba dostupna posjetiteljima u Zagrebu, Korčuli, Zadru, Puli, Rijeci, Osijeku i Karlovcu. 

Kroz niz fotografija publika će se upoznati s legendom o Trojanskom ratu, pričom o pronalasku slavnoga drevnog grada i arheološkim nalazima koji objašnjavaju poznate mitove. 

Na otvorenju će dijelove Homerove "Ilijade" čitati glumica Edita Karađole, a u 20 sati, u sklopu programa "Lisinski u Guvernerovoj palači", koncert će održati Hrvatski barokni ansambl. Poslušajte što o izložbi govori kustosica Ana Golja:

Kustosica Ana Golja i ravnateljica muzeja Nikolina Radić Štivić (Foto: Gloria Fabijanić Jelović / HRT - Radio Rijeka)

Kustosica Ana Golja i ravnateljica muzeja Nikolina Radić Štivić (Foto: Gloria Fabijanić Jelović / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.