Hrvatski radio

Radio Rijeka

Try Theatre pokreće podružnicu u Ljubljani i otvara vrata studentima

28.08.2018.

11:55

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

Iz predstave Your Play (Foto: Try Theatre)

Iz predstave Your Play (Foto: Try Theatre)

Foto: - / -

Riječko kazalište za mlade na engleskom jeziku Try Theatre od ove će školske godine pokrenuti i svoju podružnicu u Ljubljani. Najavili su i četveromjesečno gostovanje poznate američke dramske pedagoginje Shane Bestock, koja će u zimskom semestru raditi s mladim glumcima u Rijeci i Ljubljani.

Nakon osam godina rada s osnovcima i srednjoškolcima, Try Theatre na početku ove sezone svoja vrata otvara i studentima. Prijave za audiciju primaju se do 7. rujna, a dio grupa je već gotovo popunjen, rekli su na konferenciji za novinare umjetnički direktor udruge Ivan Verunica, voditeljica poslova Maja Stevanović i pedagoginja Mirela Džafić.

Pristup glumi i kazalištu temelje na otvorenosti i inkluzivnosti, umjesto na elitizmu glume kao profesije namijenjene "odabranim" talentima. Ne zanima ih tko je bolji a tko lošiji, već njeguju i cijene različitost, kaže dramaturg i redatelj Ivan Verunica. Na tim su premisama stvorili već pedesetak predstava, od toga desetak cjelovečernjih, među kojima su najuspješnije ovogodišnja "Your Play", zatim predstava "Without Hamlet" te "Six Sisters".

Rade u grupama od po 15 polaznika na dvije lokacije – u Rijeci i Kastvu, na engleskom jeziku koji se na taj način koristi i uči na sasvim drugi način nego u školama. Naglasak je na upoznavanju samih sebe i razvoju kreativnosti, samopouzdanja i komunikacijskih vještina, koje su posebno važne u današnje vrijeme virtualne umjesto stvarne komunikacije, naglašava pedagoginja Mirela Džafić.

Osim što glumu koriste kao edukacijsku metodu, pomoću koje mladi ljudi "istražuju vlastite mentalne avenije u koje inače ne bi zašli", kako kaže Verunica, i na taj način bolje upoznaju i sebe i druge, kao i društvo u kojemu žive, od ove će godine svi njihovi mladi glumci biti u bazi podataka namijenjenoj produkcijskim kućama koje sve češće snimaju u našim krajevima, najavljuje voditeljica poslova Try Theatra Maja Stevanović – poslušajte:

Veselo i na pressici: Maja, Ivan i Mirela (Foto: Tajana Petrović Čemeljić / HRT - Radio Rijeka)

Veselo i na pressici: Maja, Ivan i Mirela (Foto: Tajana Petrović Čemeljić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.