Hrvatski radio

Radio Rijeka

Tvornice radnicima!

14.04.2022.

12:09

Autor: Radio Rijeka

mural u tvornici Itas

mural u tvornici Itas

Foto: Marko Jurinec / Pixsell

Treći filmski program Kino magistrale, zajedničkog projekta jadranskih kina u Rijeci, Splitu i Dubrovniku, rezerviran je za domaći dokumentarni film "Tvornice radnicima" Srđana Kovačevića koji riječku premijeru u Art-kinu imao je 14. travnja, uz gostovanje redatelja.

Dokumentarni film scenarista, redatelja i snimatelja Srđana Kovačevića govori o radnicima koji su 2005. godine preuzeli tvornicu ITAS u Ivancu te od tada djeluju kao kolektiv, postajući jedini uspješni primjer radničke okupacije u postsocijalističkoj Europi. 


Danas, dok ispituju novi model kolektivnog vlasništva, mikrosvijet tvornice sukobljava se s jakim snagama globalnog tržišta, što za posljedice ima utjecaj na sve manje i neredovite plaće, uzrokujući tako sve veće nezadovoljstvo među radnicima.


"Tvornice radnicima" je svjetsku premijeru imao u konkurenciji prošlogodišnjeg Sheffield DocFesta, a proglašen je najboljim dokumentarnim filmom na 33. izdanju Filmskog festivala u Trstu te na prošlogodišnjem opatijskom Liburnia Film Festivalu.


Razgovor s redateljem filma poslušajte u nastavku:

Srđan Kovačević o filmu "Tvornice radnicima":

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.