Hrvatski radio

Radio Rijeka

Dođite u Opatiju na festival kamelija

04.04.2022.

14:22

Autor: Anja Matić

procvjetale kamelije

procvjetale kamelije

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

U bajnoj je Opatiji danas, 4. travnja počeo Tjedan u znaku kamelije. S njime je počeo i 14. Festival Kamelije u organizaciji Udruge Ljubitelja kamelije iz Opatije. 

Festival će trajati sve do nedjelje, 10. travnja. Naša Iva Pavletić Crnić cijeli program festivala saznala je od predsjednice Udruge Ljubitelja kamelije iz Opatije, gospođe Mire Šalabi.


Mira nam je otkrila da će program početi u Dječjem vrtiću Opatija gdje će Katica Dražić, inž. hortikulture i stručnjakinja za kamelije, najmlađima predstaviti grm i cvijet kamelije, predivnog simbola Opatije.


Sljedećeg dana, u 14 sati održat će se radionica o uzgoju kamelija u rasadniku Parka Angiolina, na kojoj će Katica zainteresirane upoznati s agrotehničkim mjerama, presađivanjem iz reznica, margotiranjem, zaštitom i njegom kamelija. Slijedi uzbudljiva srijeda kada su predviđena dva događaja. 


Katica Dražić će u Parku Angiolina s učenicima šestih razreda opatijske osnovne škole održati Školu u prirodi na temu kamelija, a u 18 sati u Villi Antonio će se moći poslušati predavanje osnivača Udruge ljubitelja kamelija i poznavatelja povijesti kamelija i Opatije, Jana Bernda Urban.


Poseban dio festivala svakako je sadnja doniranih kamelija i svečano upisivanje u knjigu donatora koje će se odviti u subotu, 9. travnja u 13 sati.


Zatvaranje izložbe kamelija na rasporedu je 10. travnja u 18 sati kada će se proglasiti i pobjednici u kategorijama slika osnovnoškolaca, fotografija cvijeta i grmova kamelija regije Kvarner te cvijeta kamelije izloženog u "Šporeru". Više o festivalu saznajte poslušavši emisiju:

emisija Leksikon

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Leksikon

Ne stane nam sve u informativne emisije dana, pa zato u Leksikonu svakog dana između 17 i 18 sati emitiramo nekoliko razgovora ili reportaža o aktualnim događajima u našem kraju. Između njih - dobra glazba!

Poslušajte u Slušaonici