Hrvatski radio

Radio Rijeka

U četvrtak počinje 7. Međunarodni studentski filmski festival STIFF

23.11.2020.

09:29

Autor: Hina

Fata Morgana; Daniella Bokor, Leanna Berkovich (Foto: STIFF)

Fata Morgana; Daniella Bokor, Leanna Berkovich (Foto: STIFF)

Foto: - / -

Sedmi Međunarodni studentski filmski festival (STIFF) održat će se od 26. do 29. studenog u Art-kinu Croatia u Rijeci, a prikazat će 40 filmova iz 20 zemalja, čije će se projekcije paralelno moći pogledati i on-line.

Kako se ističe u najavi, unatoč pandemiji, organizatori festivala odlučili su nastaviti s prikazivanjem filmskog programa u kino dvorani te omogućiti svojoj publici, uz pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera, nezamjenjivo iskustvo gledanja filmova na velikom platnu.

"STIFF će se ove godine paralelno održati i on-line na festivalskoj web stranici, no oni koji budu najbrži te rezerviraju svoje besplatne kino ulaznice moći će iskusiti djelić festivalske atmosfere uživo, ovoga puta u nešto skromnijem izdanju", stoji u najavi.

Repertoar sedmog festivalskog izdanja obuhvaća 40 filmova iz 20 zemalja svijeta, koji će konkurirati za najbolji igrani, animirani i dokumentarni film te nagradu publike.

Festival će u četvrtak, 26. studenog, otvoriti programski blok Adio, u čiju će filmsku priču publiku uvesti finalist studentskih Oscara, film "Pečat" redatelja Lovre Mrđena. Uslijedit će još jedan pobjednik, "Želim se vratiti vratiti vratiti", film koji je ove godine osvojio treće mjesto za najbolji kratki film na Cannesu, melankolično ostvarenje Else Rosengren. Kraj prvog bloka obilježit će fantastična animacija "Zorg II", čiju režiju potpisuje Auden Lincoln Vogel.

Svim zainteresiranima za praćenje festivala uživo preporuča se rezervacija ulaznica putem e-mail adrese Art-kina: ulaznice@art-kino.org ili telefonski na broj 051/323-261. Ulaz na sve programe je besplatan. Online publika može pratiti festival na https://studentfilmfestival.eu/hr/ te se uključiti u glasanje za najbolji film po izboru publike. 

U 20 sati program Skitnice nastavlja s podjednako impresivnim ostvarenjima, filmom "Šerbet" mladog nagrađivanog redatelja Nikole Stojanovića, dokumentarnom animacijom "Fata Morgana" o nomatkinjama (Daniella Bokor, Leanna Berkovitcz), te dokumentarnim filmom "Za tebe" (Ronja Hemm) koji progovara o generacijskim promjenama u Nepalu.

STIFF-ov popratni program Zvučne okupacije, također dio službenog kulturnog i umjetničkog programa Europske prijestolnice kulture Rijeka 2020, otvorit će u 20 sati u Galeriji SKC multimedijalna izložba koja okuplja preko 30 međunarodnih audio-vizualnih umjetnika/ca. Bogat program posvećen je zvuku i okupirat će razne lokacije u gradu kao i radiovalove tijekom četiri dana festivala.

Kao sudionici najavljeni su i neki od ovogodišnjih sudionika filmske konkurencije iz regije, koji će ujedno svoje filmove osobno predstaviti u Art-kinu Croatia. U petak u festivalskom programu gostuje Karmen Obrdalj ("Zašto mama vazda plače"), a u subotu Tomislav Šoban ("Krhko"), Filip Lončarić ("Effortless") i Sunčana Brkulj ("Ne osjećam se najbolje").

Domaći ogranak ovogodišnjeg žirija čine Ivan Ramljak, nezavisni kustos i filmski kritičar i jedan od zanimljivijih hrvatskih dokumentarista, cijenjena mlada redateljica Nikica ZdunićIvan Grgur, čiji je prvi film "Sigurno mrtvi" osvojio srca STIFF-ove publike te Antonia Veljačić, nezavisna animatorica, i edukatorica.

Ostali članovi ovogodišnjeg žirija su francuski i alžirski redatelj Azedine Kasri, dvostruki STIFF-ov pobjednik, češki animator Martin Smatana te studenti filmofili Ervin Pavleković, Mihovil Burić i Karla Drašković.

Međunarodni studentski filmski festival / Student International Film Festival (STIFF) pokrenut je 2014. godine u produkciji udruge Filmaktiv i Studentskog kulturnog centra Sveučilišta u Rijeci (SKC) s ciljem predstavljanja najboljeg od svjetske recentne filmske produkcije studentskog i debitantskog filma. Festival je organiziran u partnerstvu s Art-kinom i Radio Rožom, a sufinanciran je sredstvima Sveučilišta u Rijeci, HAVC-a, Društva hrvatskih filmskih redatelja (DHFR), EPK Rijeka 2020 i Primorsko-goranske županije.

Galerija
Foto: STIFF, Foto: -/-
Foto: STIFF, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.