Hrvatski radio

Radio Rijeka

U Delnicama gostovalo najstarije europsko kazalište slijepih

27.05.2019.

16:42

Autor: Nenad Lučić

Prizor iz predstave (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Prizor iz predstave (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Organizacijom kazališnih gostovanja Udruga Kotar teatar nastoji obogatiti kulturni život Grada Delnica. Posljednja predstava dramskog studija Novi život iz Zagreba bila je i prezentacija jedne od hrvatskih kulturnih posebnosti: riječ je o najstarijem europskom kazalištu slijepih i slabovidnih osoba.

Zbog bogate tradicije, ali i organizacije jedinog svjetskog festivala kazališta slijepih i slabovidnih – BIT (Blind in Theatre /Slijepi u kazalištu), dramski studio Novi život je nesumnjivo jedan od hrvatskih kulturnih brendova na međunarodnoj razini.

Međutim, još uvijek im nije omogućeno registrirati se, čak niti kao kazališna udruga. Unatoč tome, često se javno deklariraju kao kazalište: "pod cijenu da nas netko tuži zbog lažnog predstavljanja", kaže voditelj tog dramskog studija Vojin Perić.

Statusnu zavrzlamu tumači kao posljedicu kulturnog elitizma i svojevrsne duhovne sljepoće, nasuprot poimanju kulture kao ljudskog prava na umjetnički izričaj.

U tom je izričaju mnogo toga fascinantnog: od načina na koji slijepi i slabovidni glumci ostvaraju međusobni odnos na sceni, preko pripreme scenografije, pa do bogatog repertoara i brzine kojom se uvježbavaju, čak i one najsloženije predstave.

Unatoč tome, ističe Perić, problema s otvorenim tržištem još uvijek ima, jer kada se spomene kazalište slijepih, ponekad su predrasude jače od interesa za kazalištem. Jedan od odgovora na predrasude je i Festival BIT, kojeg, osim dolaska gostiju iz niza zemalja, karakterizira i činjenica da Novi život njime utječe na osnivanje i rad sličnih skupina u susjednim zemljama. Poslušajte razgovor:

Kazalištem slijepih protiv predrasuda, pripremio Nenad Lučić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.