Hrvatski radio

Radio Rijeka

U Kazališno vijeće riječkoga HNK imenovana dvojica predstavnika HNK

15.07.2022.

21:09

Autor: Hina

HNK Zajc

HNK Zajc

Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka

U Kazališno vijeće HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci imenovani su predstavnici HNK Slavko Sekulić i Damir Mikulić te to tijelo nakon gotovo dva mjeseca ponovno ima kvorum, odnosno može se sastajati i donositi odluke.

Operni pjevač Slavko Sekulić izabran je glasovima većine onih koji su pristupili glasanju, kao predstavnik svih zaposlenika riječkoga HNK, a Dražen Mikulić kao predstavnik umjetnika. Mikulić i Sekulić u posljednje su vrijeme bili među najjačim kritičarima rada sadašnje Uprave kazališta.


Kazališno vijeće riječkoga HNK ima pet članova, od kojih su tri predstavnici osnivača, a dvojica predstavnici HNK. U kazališnom vijeću su još i predstavnici osnivača, odnosno Grada Rijeke, Zvonimir Peranić i Bojan Šober, a očekuje se imenovanje i trećeg predstavnika osnivača.


Njih četvorica sudjelovali su u petak na tematskoj sjednici o HNK Odbora za kulturu riječkoga Gradskog vijeća. Predsjednica ovog odbora Maša Magzan u uvodu je istaknula da ne može razumjeti orijentaciju Grada Rijeke koji se povlači iz svake rasprave o HNK te se ne želi baviti narušenim međuljudskim odnosima unutar kuće.


Pročelnik gradske uprave za kulturu Ivan Šarar rekao je kako stav gradske uprave da se ne želi baviti međuljudskim odnosima znači da ni gradonačelnik ni pročelnik ne namjeravaju odlaziti u HNK razgovarati o tim pitanjima.


"Za sva ta pitanja imamo imenovane svoje predstavnike u kazališnom vijeću. Gradska uprava nema mogućnosti odlučivanja u ovim slučajevima niti se smije baviti programom, tko će nastupati, koliki su honorari ili koliko je publike, jer za to imamo kvalificirane ljude u vijeću", rekao je Šarar.


Član Odbora za kulturu Renato Stanković ocijenio je da u HNK postoji problem nekonzistentnosti u donošenju odluka Uprave, dvojbeni ugovori zaposlenika i narušeni međuljudski odnosi. Za takve odnose najveću odgovornost snosi Uprava, ocijenio je. Pozvao je na smirivanje tenzija i pokušaj dijaloga. Smatra da riječki HNK postiže dobre umjetničke rezultate pa je šteta da se o toj kući na ovakvim tijelima govori samo u kontekstu administrativnih problema i međuljudskih odnosa.


Intendant Marin Blažević ustvrdio je da se nad Upravom kazališta provodi "medijski teror", ali da HNK unatoč tome vrlo dobro funkcionira, te svi ansambli odlaze na brojna gostovanja u zemlji inozemstvu. Ocijenio je da se "legitimna politička bitka u Gradskom vijeću, odnosa SDP-a i PGS-a i drugih stranaka prelama preko leđa intendanta i ravnatelja HNK".  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.