Hrvatski radio

Radio Rijeka

U Malom salonu: Čime se Rijeka natječe za Europsku prijestolnicu kulture?

10.03.2016.

21:37

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Mali salon na Korzu postao je svojevrsni gradski dnevni boravak, posvećen riječkoj kandidaturi za Europsku prijestolnicu kulture 2020. Zidovi, stropovi i podovi Malog salona, uz mape, makete, videoradove i radne materijale pričaju priču o nastanku i konceptu najvažnijega projekta riječke kulture.

Tri godine je nastajao koncept programa što ga je Rijeka predložila kao kandidat za Europsku prijestolnicu kulture,  a temelji se na tri osnovne teme, istovremeno i riječke i europske: to su voda, rad i migracije. Interaktivni postav izložbe osmislili su arhitekti Idis Turato i Ida Križaj Leko.

"Glavni cilj je bio kako nešto što je užasno dosadno, a zove se aplikacija za EPK, prevesti svima vama da vam bude ugodno, da želite doći ovamo i da osjećate da sudjelujete u cijelom tom procesu", rekla je Križaj Leko na otvorenju izložbe. 

Posjetitelj prvo ulazi u Radnu sobu, u kojoj će se događati razni programi, poput radionica i prezentacija. U tom je prostoru prikazan i čitav proces nastanka koncepta koji demistificira taj višegodišnji rad, kaže arhitektica. 

Najzanimljivija je Programska soba, oblikovana poput prostorne karte, koja pokazuje da programi planirani za kandidaturu nisu apstraktni, već su udomljeni u prostorima, ne samo u gradu Rijeci, već u cijeloj Primorsko-goranskoj županiji. U tom je prostoru izloženo i nekoliko videoradova iz fundusa Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, poput "Osobnih rezova" Sanje Iveković ili "Minute šutnje" Nadije Mustapić i Tonija Meštrovića.

Iz Programske sobe, kroz tamni procijep, ulazimo u Sobu emocija koja je apstraktni prikaz energije potrošene na izradu programa, ali istovremeno i jačine tog programa, tumači Križaj Leko. U njoj se prikazuje videorad Tomislava Ćurkovića snimljen na predstavi "Svršimo s Božjim sudom", izvedene u Energani. Ispred Sobe emocija je njezin intimni, pripremni dio, u kojem se prikazuje video "Virus" - favorit izložbe mnogim posjetiteljima na otvorenju.

Izložba u Malom salonu ostaje otvorena do kraja mjeseca, a prije toga, 24. ožujka, saznat ćemo je li Rijeka osvojila naslov EPK. "Mi smo napravili dobar plan kako napraviti bolji grad", kaže umjetnički direktor kandidature Slaven Tolj. "Nadamo se da ćemo 24. ožujka imati razloga za zadovoljstvo bez obzira što se dogodilo, dobili ili ne dobili. Plan imamo, i budemo li se držali tog plana i dalje zajednički radili, uspjet ćemo napraviti drugačiji i bolji grad."

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.