Hrvatski radio

Radio Rijeka

U Muzeju grada Rijeke otvara se izložba Miroslava Arbutine

13.01.2022.

15:59

Autor: Hina

Jedna od fotografija iz izbora "Između dva čekanja"

Jedna od fotografija iz izbora "Između dva čekanja"

Foto: Miroslav Arbutina Arbe / Muzej grada Rijeke

U Muzeju grada Rijeke u četvrtak se otvara izložba fotografija Miroslava Arbutine Arba "Između dva čekanja" s temom posljedica potresa koji je pogodio Sisak krajem 2020. godine.

Arbutinu je Ministarstvo kulture i medija uposlilo na dokumentiranju štete na kulturnim dobrima Siska radi izrade popisa štete i kvalitetne konzervatorske dokumentacije. "Arbutina je dao izniman doprinos nastojanjima da se grad obnovi nakon potresa. Njegove fotografije su prije svega dokumentarne, ali s jasnim umjetničkim kontekstom", navodi se u najavi Muzeja grada Rijeke.


"Emocionalna vrijednost fotografija također se ne može izuzeti iz njegova rada, a o tome govori i nazivom izložbe. Kako je autor naglasio u jednom razgovoru - Oni koji nisu osjetili ovakvu katastrofu, vjerojatno pomisle da je najgore gubitak kuće, međutim nije. Meni je najgore bilo očekivanje novog potresa, to vrijeme neizvjesnosti između dva udara", stoji u najavnom tekstu.


U Muzeju grada Rijeke izložene su 82 crno-bijele fotografije formata 40 puta 50 centimetara. Izložba je nastala suradnjom autora, Ministarstva kulture i medija RH, Grada Siska i Gradskog muzeja Sisak. Ostaje otvorena do 29. siječnja.


Miroslav Arbutina Arbe rođen je u Sisku. Nakon rada u Željezari, 1987. godine odlučio je živjeti od fotografije te je radio industrijsku fotografiju za potrebe sajmova, kataloga i slično. Početkom Domovinskog rata, počinje raditi kao slobodni fotograf za domaće i inozemne tiskane medije i agencije. U Jutarnjem listu radi od osnivanja dnevnika do 2008. godine.


Sa skupinom sisačkih fotografskih entuzijasta, osniva 1999. godine Foto klub Siscia Obscura čiji je predsjednik. Pokrenuo je Foto galeriju Siscia Obscura, u kojoj je do sad održano više od 80 izložbi profesionalnih i amaterskih fotografija, deseci stručnih predavanja renomiranih fotografa i mnoge fotografske radionice. Bavi se nizom projekata i autor je fotografija u knjigama, katalozima i monografijama. Izlagao je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama i dobitnik je više nagrada.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.