Hrvatski radio

Radio Rijeka

U njemačkom Rostocku otvorena izložba o riječkom torpedu

10.05.2019.

12:52

Autor: Iva Črnjar Ivančan

Foto: Grad Rijeka

Foto: Grad Rijeka

Foto: - / -

Na poziv Rolanda Methlinga, gradonačelnika Rijeci prijateljskog njemačkog grada Rostocka, Schiffbau und Schifffahrtsmuseuma (Muzeja brodogradnje i pomorstva) i Sveučilišta u Rostocku, u tom je gradu postavljena izložba “Prvi na svijetu - 150 godina riječkog torpeda”.

Riječ je o gostovanju izložbe postavljene u Rijeci prije tri godine, u partnerstvu Muzeja grada Rijeke i Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja koja poseban naglasak stavlja na torpedo kao tehnički napredak kroz razdoblje od prvog modela iz 1866. do šezdesetih godina 20. stoljeća.

Izložba je postavljena u utrobi broda - muzeja "Dresden", sastavnice Muzeja brodogradnje i pomorstva u Rostocku, a već na otvorenju posjetilo ju je osamdesetak ljudi. Otvorenju izložbe prisustvovao je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, a uz riječkog gradonačelnika i gradonačelnika Rostocka Methlinga okupljenima su se obratili i dr. Kathrin Moller, direktorica Pomorskog muzeja Rostock te generalni konzul Republike Hrvatske u Hamburgu Kristijan Tusek. O stručnom dijelu izložbe govorili su Ervin Dubrović, ravnatelj Muzeja grada Rijeke, kustosica i autorica izložbe Deborah Pustišek Antić i kustosica muzeja u Rostocku Janine Uhlemann.

Uz predmete iz Tehničke zbirke Muzeja grada Rijeke izloženi su i predmeti iz Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja u Rijeci, Hrvatskog pomorskog muzeja u Splitu te Tehničkog muzeja Nikola Tesla u Zagrebu.

Izložba "Prvi na svijetu – 150 godina riječkog torpeda" je prije Rostocka gostovala u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu.

S otvorenja izložbe (Foto: Grad Rijeka)

S otvorenja izložbe (Foto: Grad Rijeka)

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.