Hrvatski radio

Radio Rijeka

U novoj sezoni HNK Zajc jamči slobodu mišljenja i izražavanja

23.07.2015.

15:36

Autor: Gloria Fabijanić Jelović, Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U novoj sezoni HNK Ivan pl. Zajca, podnaslovljenoj "Jamči se sloboda mišljenja i izražavanja misli", Talijanska drama planira šest premijernih naslova, Hrvatska drama sedam, Opera četiri, a Balet pet.

Ovogodišnje Riječke ljetne noći su na pozitivnoj nuli. Budžet je bio 100 posto manji od prošlogodišnjeg, a program je vidjelo 7.350 gledatelja.

Gosti sezone bit će glumica Mira Furlankoreograf Leo Mujić i tenor Aljaš Farasin, a nakon više od devet  godina vraća se na riječku pozornicu i dirigent Zoran Juranić. Na konferenciji za novinare je predstavljen i novi v.d. ravnatelja Baleta Balasz Baranyai, plesač i glazbeni pedagog.

Prva premijera Hrvatske drame bit će Krležina "Hrvatska rapsodija" u režiji Sebastijana Horvata. Slijede Albeeova "Tko se boji Virginije Wolf?" u režiji Nade Kokotović u kojoj će prvi put nakon 1991. na sceni nekog nacionalnog kazališta u Hrvatskoj nastupiti Mira Furlan. Oliver Frljić će režirati koprodukcijski projekt "Kompleks Ristić" koji se bavi redateljem Ljubišom Ristićem. Najavljene su premijere "Pred mirovinom" Thomasa Bernharda u režiji Morane Novosel, koprodukcija "Dugonja, Trbonja, Vidonja/Spillo, Ciccio, Falco", po motivima bajke Karela Erbana, u režiji Renate Carola-Gatica i čakavski mjuzikl "Sušak, Sušak" autora Mensura Puhovca i Olje Dešića, u režiji Edvina Liverića.

Uvode se dva nova koncertna pretplatnička ciklusa: "Ville Matvejeff dirigira" te "Komorni koncerti u Mramornoj dvorani". Novost je i ciklus "Piranski zaljev/Savudrijska vala?" koji pretplatnicima nudi mogućnost da pogledaju dvije predstave u kultnom Slovenskom mladinskom gledališču, a u cijenu pretplate uključen je prijevoz, te ručak i turistički obilazak Ljubljane.

Talijanska drama priprema šest premijera od kojih četiri koprodukcije: glazbenu komediju "Blu dipinto di blu/Plavo obojeno plavim" u režiji Mojce Horvat, glazbeno scensku predstavu "Una vita da cantare/Otpjevani život" te koprodukcije: glazbenu predstavu za djecu "Gulliver", predstave "Dugonja, Trbonja, Vidonja/Spillo, Ciccio, Falco" te "Esodo pentateuco #2/ Izlazak Petoknjižje #2 u režiji Marca di Stefana i "Omicidi in pausa pranzo/ Umorstva u pauzi za ručak" u režiji Paole Galassi.

Sezonu će otvoriti operna premijera "Andrea Chenier", a slijede premijere "Rigoletta" te "Le convivence ed inconvenienze teatrali (Kazališni običaji i neuobičajenosti)", koja će satirično prikazati anomalije u opernim kućama. Operna sezona bit će zatvorena praizvedbom "Giulio Cesare in egitto" u kojoj će u glavnoj ulozi u operi debitirati Diana Haller.

Uvedene su i pretplate "Hoću klasično kazalište" i "Neću klasično kazalište" kojima je zajednički samo jedan naslov: Mozartova opera "Don Giovanni". Upisi pretplate počet će od 31. kolovoza. 

U koncertnoj sezoni najavljeni su koncerti u sklopu 130. obljetnice otvorenja zgrade riječkoga HNK, Sibelius festival i drugi. Baletna sezona bit će otvorena suvremenom baletnom predstavom "Seks", a slijede baletno-plesna kompilacija "Gala balet", neoklasični balet "San Ivanjske noći" u koreografiji Lea Mujića i baletna predstava za djecu i mlade "Evolucija plesa" te baletno-plesne radionice.

U protekloj godini uspjeli smo napraviti neku vrstu kulturne decentralizacije. Više se ne događa sve u Zagrebu, puno toga se događa u Rijeci, a na Rijeci je i medijski fokus, komentirao je sezonu na odlasku intendant Frljić. Za predstojeću tvrdi: "Zapravo ne pristajemo na bilo kakvu vrstu ucjena, nećemo pristati na cenzuru niti raditi autocenzuru…" Poslušajte izjavu: 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.