Hrvatski radio

Radio Rijeka

U pripremi izložba riječkog MMSU: David Maljković "S kolekcijom"

10.01.2020.

15:30

Autor: Tatjana Sandalj

Foto: Damir Žižić / MMSU Rijeka

Foto: Damir Žižić / MMSU Rijeka

Foto: - / -

Uvertira službenog otvaranja programa Rijeke 2020 - Europske prijestolnice kulture bit će otvaranje izložbe riječkog umjetnika sa zagrebačkom adresom i međunarodnom karijerom, Davida Maljkovića, u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci.

Riječ je o izložbi otvorenog tipa čiji će se program odvijati na više lokacija u nekoliko vremenskih odsječaka, a jezgra projekta "S kolekcijom" bit će prostorno-specifična intervencija Davida Maljkovića u prostor riječkog MMSU-a kojom će predstaviti fundus muzeja koji nikada, od osnutka 1948. godine do danas, nije imao stalni postav.

Izložba "S kolekcijom" bit će otvorena u petak 31. siječnja u 20 sati i ostat će otvorena do 20. travnja.

Osim što izlaže kolekciju Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, Maljković je ponudio autorima mlađe generacije da, s kolekcijom u interakciji, predstave svoje radove. Bit će to: Dora Budor koja priprema intervenciju na fasadi muzeja; Niko Mihaljević koji inspiriran fenomenom pop-kulturne eksploatacije asteških kristalnih lubanja priprema "Muzej kristalne lubanje" te Nora Turato koja će interpretirati fenomen građanske kolekcije - zbirku Ivane Brlić Mažuranić u Vili Ružić.

Tijekom izložbe srest ćemo i umjetnike koji su bili značajni za Maljkovićevo umjetničko formiranje tijekom 90-ih godina u Rijeci: Klasa Grdića, Igora Rukavinu, Žarka Violića, Branka Cerovca i Damira Čargonju Čarlija.

U okviru izložbe je suradnja s nizozemskim poslijediplomskim programom iz grafičkog dizajna i vizualnih komunikacija Werkplaats Typografie. Njihovi studenti će, s polaznicima WHW akademije i riječke Akademije primijenjenih umjetnosti, na radionici u Rijeci također interpretirati kolekciju MMSU-a. 

Vremena za razgovor s Davidom Maljkovićem još ima, a kako teku pripreme na izložbi čiji će se dijelovi slagati poput slagalice, govori kustosica Ivana Meštrov:

Izložba koja nastaje u dijalogu mnoštva autora, pripremila Tatjana Sandalj

Galerija
Foto: Damir Žižić / MMSU Rijeka, Foto: -/-
Foto: Damir Žižić / MMSU Rijeka, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.