Hrvatski radio

Radio Rijeka

U Rijeci se okupili svjetski autori dokumentarnih filmova

20.07.2015.

09:44

Autor: Hina, Boris Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Riječka Udruga UKUS i praški Institut dokumentarnog filma već treću godinu u Rijeci organiziraju zajedničku sesiju radionice autorskog dokumentarnog filma. Sve počinje danas i traje do petka 25. srpnja u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja, Art-kinu Croatia i na plaži Grčevo.

Tim povodom u Rijeci boravi tridesetak redatelja i producenata dokumentaraca u nastajanju iz Bugarske, Njemačke, Slovačke, Rumunjske, Mađarske, Poljske, Francuske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Švicarske, Češke, Rusije i Hrvatske. Uz njih, na radionicama će biti 14 mentora, istaknutih europskih redatelja, producenata i filmskih profesionalaca te brojni gosti, zastupnici televizijskih kuća, distribucija i fondova, izvijestili su organizatori.

Među ostalima, dolazi Nino Kirtadze, gruzijska redateljica i glumica, čiji su filmovi osvajali broje međunarodne nagrade, uključujući i nagradu za najbolju režiju na festivalu Sundance, nagradu Europske filmske akademije za dokumentarac Naftovod u susjedstvu te nominaciju za Oscara za glumu.

Bit će tu i Jon Bang Carlsen, jedan od najinovativnijih danskih redatelja dokumentarnog filma, koji će se predstaviti u Art-kinu dvama filmovima. Prvi je Mačke u Rigi, što je pogled na glavni grad Latvije mačjim očima i ušima, a drugi Prava količina nasilja, hibridni film posvećen zbivanjima u bujajućem predgrađu Los Angelesa.

Mentor radionice bit će i Iikka Vehkalahti, nagrađivani finski producent i redatelj te bivši urednik dokumentarnog programa Finske nacionalne televizije, ugledni slovački redatelj i producent Peter Kerekes koji će na plaži Grčevo prikazati feel-good dokumentarac 66 sezona, kao i austrijski producent Ralph Wieser koji je producirao film Plati i ženi te aktivističku TV seriju Wastecooking.

Od hrvatskih autora sudjeluju nagrađivani transmedijski umjetnik Dalibor Martinis, čiji se radovi nalaze u kolekciji MoMA-e u New Yorku, te crnovalovac Lordan Zafranović, čiji će se kratkometražni filmovi iz kasnih šezdesetih i ranih sedamdesetih prikazati u Art-kinu.

IDF dolazi s programom stručnog usavršavanja za redatelje i producente Ex Oriente Film, a Udruga UKUS tom programu pridružuje metodologiju i polaznike vlastite platforme za potporu i razvoj hibridnog filma REFINERI, pa će se u Rijeci raditi na razvoju ukupno 16 unaprijed odabranih autorskih dokumentarnih projekata.

Predavanja o dokumentarnim filmovima otvorena su za javnost i održavat će se u Guvernerovoj palači. Suradnja UKUS-a s Pomorskim i povijesnim muzejem Hrvatskog primorja oslikava otvaranje te ustanove prema programima drugačijim od klasičnih muzejskih, a jedan od rezultata trebao bi biti film kojim će se dogodine obilježiti 120. godišnjica izgradnje Guvernerove palače.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.