Hrvatski radio

Radio Rijeka

U riječkim muzejima više izložbi, programa i posjetitelja te veći prihodi

15.03.2016.

15:27

Autor: Antonela Galić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Županijske ustanove u kulturi - Pomorski i povijesni muzej Hrvatskoga primorja, Prirodoslovni muzej te Ustanova "Ivan Matetić Ronjgov" - u prošloj su godini ostvarile više izložbi i programa te veću posjećenost, a podigle su i svoje prihode.

Okosnica rada Pomorskoga i povijesnoga muzeja Hrvatskoga primorja u ovoj će godini biti proslava 120. obljetnice Guvernerove palače. Prirodoslovni muzej Rijeka, kao najstarija muzejska ustanova u županiji, uz 71. obljetnicu osnutka obilježava i 140. godišnjicu utemeljenja te 70 godina javnog djelovanja.

Ustanova "Ivan Matetić Ronjgov" na ovogodišnjim će Matetićevim danima, od 13. do 15. travnja, obilježiti 85. rođendan maestra Dušana PrašeljaTo su samo neki od programa te tri ustanove, za čiji rad Županija iz proračuna osigurava 8,6 milijuna kuna, a očekuju se i novci iz EU fondova.

"U ovome trenutku čekamo rasplet za 80 milijuna kuna, i to bez Europske prijestolnice kulture", kaže pročelnik županijskog Odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Valerij Jurešić. "Najveći je komad kolača prijava projekta Putevi Frankopana na strukturne fondove te prijava Pomorskoga i povijesnoga muzeja na izradu dokumentacije za revitalizaciju Guvernerove palače i Nugentove kuće", rekao je Jurešić.

S muzejskim aktivnostima novinari su upoznati u prostoru novoga stalnog postava "Tragovi vremena" u Pomorskome i povijesnome muzeju Hrvatskoga primorja, gdje su izloženi najvažniji eksponati iz povijesti Primorsko-goranske županije. Javlja Antonela Galić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.