Hrvatski radio

Radio Rijeka

U riječkom MMSU otvorena izložba "90-e: Ožiljci"

28.07.2021.

11:05

Autor: Hina

Kiril Prashkov, National Fruit, 1992. (Foto: MMSU)

Kiril Prashkov, National Fruit, 1992. (Foto: MMSU)

Foto: - / -

U Muzeju moderne i suvremene umjetnosti (MMSU) u Rijeci u utorak je otvorena izložba "90-e: Ožiljci" na kojoj se radovima umjetnika s prostora od srednje Europe do središnje Azije predstavlja to desetljeće puno promjena.

Tridesetak radova govori o procesima tranzicije, novim moćima, korupciji i kriminalu, ratovima, novim brzorastućim nacionalizmima, prisilnim migracijama i drugim odlikama tog razdoblja.

Ravnateljica MMSU Branka Benčić je navela da je izložba je bila zamišljena kao dio programskog pravca Doba moći projekta Europske prijestolnice kulture u Rijeci, ali se uspjela ostvariti tek sad. "Cjelovit pogled na 80-te godine prošlog stoljeće je nemoguć, tako da je ovo jedan od mogućih pogleda na to razdoblje", rekla je.

Inicijator te izložbe je bivši ravnatelj MMSU Slaven ToljKustosica izložbe Janka Bukmir iz Instituta za suvremene umjetnost iz Zagreba, suorganizatora izložbe uz MMSU, istaknula je da je izložba prvotno zamišljena kao pregled aspekata desetljeća putem radova umjetnika istočne i srednje Europe.

S protokom vremena širila se ta prvotna ideja, rekla je. "Na izložbi ima radova tjeskobnih smjerova, ali i onih s dozom humora. Naslovljena je Ožiljci jer danas osjećamo posljedice tog razdoblja, vidimo da je društvo nefunkcionalno, s lošim znanjem komunikacije", navela je.

Izložbu "90-e: Ožiljci" otvorio je riječki gradonačelnik Marko FilipovićOstaje otvorena do 27. rujna.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.