Hrvatski radio

Radio Rijeka

15:05 / 28.10.2016.

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

U Rijeku stižu lutkari iz Hrvatske, Slovenije, Poljske i Španjolske

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Sedamnaest lutkarskih kazališta iz Hrvatske, Slovenije, Poljske i Španjolske sudjelovat će na 21. Reviji lutkarskih kazališta koja od sljedećeg petka, 4. studenoga, počinje u Rijeci. U sklopu revije obilježit će se i stota obljetnica prvoga knjižnog izdanja "Priča iz davnine" Ivane Brlić Mažuranić,

Dan prije službenoga početka revije, Gradsko kazalište lutaka izvest će svoju nagrađivanu predstavu "Šuma Striborova", premijerno izvedenu 2005. godine u režiji Laryja Zappije. Njome će se od riječke publike oprostiti glumac Anđelko Somborski koji odlazi u mirovinu te glumica-lutkarica Božena Delaš koja nakon više od 20 godina rada u GKL-u odlazi iz Rijeke.

U Rijeku u tih 12 dana stižu i lutkari iz Zagreba, Splita, Zadra, Karlovca i Osijeka, a predstave će igrati u jutarnjim (za vrtiće i škole) te večernjim terminima (za građanstvo). "Predstave su rađene za publiku od beba pa do odraslih ljudi, što govori kolike su sve izražajne mogućnosti lutkarskoga medija", kaže Magdalena Lupi Alvir. "Nastojali smo da u programu imamo dobar omjer između klasičnih lutkarskih predstava i tehnika, ali da predstavimo i neke suvremene tendencije u današnjem lutkarstvu. Ove je godine naglasak na predstavama koje jesu lutkarske, ali su rađene u interakciji s drugim medijima", istaknula je ravnateljica GKL-a.

Čast da otvori 21. izdanje Revije lutkarskih kazališta pripala je predstavi "Duga", nastaloj po motivima istoimene pripovijetke Dinka Šimunovića. Izvodi je kazališna grupa GLUGGL iz Varaždina, ali zapravo je riječ o diplomskoj predstavi studenata lutkarstva i glume s Umjetničke akademije iz Osijeka. Namijenjena je gledateljima starijima od 12 godina.

"Riječ je o izvrsnoj, visokoestetiziranoj, poetičnoj predstavi koja zaslužuje pažnju", kaže ravnateljica GKL-a Magdalena Lupi Alvir. "Pokušavamo mladim lutkarima dati šansu da pokažu ono najbolje iz lutkarstva za odrasle jer znamo da u Hrvatskoj lutkarstvo za odrasle nije toliko razvijeno i nema tradiciju kao u Europi i svijetu", rekla je Lupi Alvir.

Uoči otvorenja, u Galeriji Kortil bit će postavljena izložba slovenske autorice Agate Freyer "Od skice do lutke", koja pokazuje put stvaranja čarolije lutkarskog teatra.

Od inozemnih gostovanja, u Rijeku po prvi put stižu gosti iz Poljske i Španjolske. Kazalište Flug Cooperation iz Bialystoka dovodi "Kupaonsko igralište", predstavu za bebe koja na kraju ima i zanimljivi interaktivni dio za male "puzavce". Iz Barcelone stiže predstava "Nymio" u izvedbi kazališta Zero en Conducta, gdje se koristi spoj korporalnih lutaka i teatra pokreta - izvođač upotrebljava beskonačne mogućnosti ljudskih ruku da bi ispričao pet kratkih priča o malim stvorenjima. Obje su predstave bez teksta.

Na reviju dolaze i tri nagrađivane predstave iz Slovenije: "Patka, Smrt i tulipan" Lutkovnoga gledališča iz Ljubljane na djeci prihvatljiv i zanimljiv način govori o smrti; "Mali plavi i mali žuti" Lutkovnoga gledališča iz Maribora pokazuje koliko likovnost i asptraktni crtež mogu biti zanimljivi i animirani kao lutka. Iz Ljubljane stiže i predstava autora Petera Kusa "Luda šuma" u izvedbi Zavoda Federacije, u kojoj šumske biljke, drveće, korijenje i drugi predmeti postaju glazbeni instrumenti.

Lutkarske predstave za djecu i odrasle, prateće filmove, izložbe, radionice i predavanja pratit ćemo u Gradskome kazalištu lutaka, HKD-u na Sušaku, Filodrammatici, Galeriji Kortil, Dječjem odjelu "Stribor" Gradske knjižnice i Art-kinu Croatia. Ulaznice se prodaju pojedinačno i u paketima, a raspored programa i detaljnije informacije potražite na obnovljenim mrežnim stranicama Gradskoga kazališta lutaka Rijeka.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.