Hrvatski radio

Radio Rijeka

U susret 60. rođendanu Gradskog kazališta lutaka: živjeti kao glumac lutkar

20.01.2020.

14:22

Autor: Tatjana Sandalj

Postolar i vrag: predstave u kojoj je ansambl disao kao jedan (Foto: Petar Fabijan / GKL Rijeka))

Postolar i vrag: predstave u kojoj je ansambl disao kao jedan (Foto: Petar Fabijan / GKL Rijeka))

Foto: - / -

U godini kada obilježavamo stotinu godina hrvatskog lutkarstva, Gradsko kazalište lutaka Rijeka slavi 60. rođendan. Slave cijelu godinu jer za jesen pripremaju jubilarnu 25. reviju lutkarskih kazališta, a prošloga tjedna su 600. put odigrali svoju najdugovječniju predstavu.

29. ožujka navršit će se točno 60 godina otkada je, tada kao "Domino", osnovano Gradsko kazalište lutaka Rijeka, koje je u prostor u kojem i danas djeluje uselilo samo godinu poslije osnivanja. 

Obzirom na rođendan i na program Rijeke Europske prijestolnice kulture, osim ljetne pauze, riječki lutkari svakog će mjeseca prirediti novo iznenađenje za publiku. 

Prva ovogodišnja premijera / praizvedba bit će 21. ožujka, uz Svjetski dan lutkarstva, "Sretna kućica", prema slikovnici istoga naslova, predstava o najmanjoj čitaonici u Hrvatskoj, u gorskokotarskom selu Gornji Kuti.

U nevelikom ansamblu koji se neprestano veseli novim generacijama publike, rado istražuje i inovira, prošloga su tjedna slavili uz nešto staro. Prije pune 43 godine odigrana je premijera predstave "Tri praščića" autora Jiřija Jaroša u režiji Želimira Prijića te scenografa i kreatora lutaka Ladislava Šoštarića

Prvi glumački ansambl bili su Nenad Vukelić, Maja Vučemil, Josip Pihler, Zdenka Marković i Vera Kosier. Svečanu 600. izvedbu igrali su Almira Štifanić, Karin Fröhlich, Andrea Špindel, Zlatko Vicić i Alex Đaković.

Prošle godine Vicić je osvojio više nagrada, pa i Povelju za životno djelo "Zvonko Festini" što je dodjeljuje Hrvatski centar UNIMA-e. Iz svojih lutkarskih godina izdvaja predstavu "Postolar i vrag", u kojoj je ansambl "disao kao jedan". Štifanić je Povelju za životno djelo za doprinos glumačkoj umjetnosti hrvatskog lutkarstva dobila na Vukovarskom lutkarskom proljeću još 2013. godine. Kako vidi budućnost nakon 38 godina druženja s lutkama u riječkom kazalištu? 

Poslušajte kako o životu s lutkama govore Zlatko i Almira te ravnateljica Magdalena Lupi Alvir koja najavljuje i dio slavljeničkog programa, ali i komentira zašto su "Tri praščića" najdugovječnija predstava:

Štifanić i Vicić, njihov doprinos 60 godina riječkih lutkara; pripremila Tatjana Sandalj

Magdalena Lupi Alvir: Lutkarstvo je za sve generacije, pripremila Tatjana Sandalj

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.