Hrvatski radio

Radio Rijeka

"U svakom slučaju" - o institucionalnoj poziciji članova baletnog ansambla

18.11.2017.

08:36

Autor: Gloria Fabijanić Jelović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Druga premijera Baleta HNK Ivana pl. Zajca Rijeka, predstava "U svakom slučaju" dogodit će se danas, u okviru programa Zajc dance lab. Istraživački balet promišlja institucionalnu poziciju članova i članica baletnog ansambla HNK Zajc koji na njegovoj pozornici plešu više od dvadeset godina.

Riječ je o predstavi koju su realizirali koreograf Vigur Gurdu, dramaturginja Nina Gojić i vizualni umjetnik Mark Gutić Mižimakov uz suradnju s kompozitoricom Jerinom Lokmer. Upustili su se u istraživanje kako bi, zajedno i u suautorstvu s baletanima koji u Baletu HNK Ivana pl. Zajca Rijeka plešu već više od 20 godina, iznašli mogućnosti afirmativnog odaziva na problematiku koja proizlazi iz činjenice da se baletni plesači mogu umiroviti tek kad se približe dobi od 60 godina. 

Baletani su se prisjetili dijelova baleta koje su otplesali za Balet HNK Ivana pl. Zajca Rijeka i te dijelove zajedno s autorskim timom složili u jedinstvenu cjelinu. Oni istovremeno izvode i stvaraju sjećanja, prisjećajući se pokreta koje su napravili već puno puta.

Početak u 18 sati.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.