Hrvatski radio

Radio Rijeka

"U žici": izložba koju gledamo iz busa ili auta dok stojimo na semaforu

16.12.2015.

11:27

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Kad se u šestici, dvojci ili sedmici, ili automobilom, spuštate Strossmayerovom ulicom sa Sušaka u centar grada, pa stanete na semaforu pokraj bivše sušačke pošte, pogled nadesno otkriva što se novoga izlaže u Galeriji Bruketa 2 - a trenutno je to divovski nakit zarobljen u kaveze od žice.

Umjetnička obitelj Bruketa je u galeriji na Sušaku već ugostila brojne poznate hrvatske umjetnike, a sada u njemu izlaže mlađa generacija - sestre Morana i Vilena, koje nastavljaju obiteljsku tradiciju izrade umjetničke keramike. U žičane kaveze, koji podsjećaju na ograde što niču na europskim granicama, smjestile su ogromni, divovski nakit, oslobođen svih ograničenja.  

Morana Bruketa Pertaut (Rijeka, 1978.) formalno je školovanje započela u smjeru prirodnih znanosti, no kako "krv nije voda", okreće se suvremenoj umjetnosti kroz studij na sveučilištu u Padovi. Posvećuje se izradi unikatne keramike, neobičnog nakita, a u novije vrijeme i slikarstvu. Danas sa sestrom vodi Malu galeriju u Rijeci i organizira izložbe u Galeriji Bruketa 2, uspješno spajajući ulogu supruge i majke dvoje djece te umjetnice koja nastavlja obiteljsku tradiciju gradeći svoj umjetnički stil. Vilena Bruketa Matković (Rijeka, 1979.) završila je Školu za primijenjenu umjetnost i dizajn te niz specijaliziranih tečajeva kod poznatih majstora i umjetnika. Od 2000. godine samostalno dizajnira keramiku primijenjenih formi. Održala je dvije samostalne izložbe te sudjelovala na više skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Članica je Hrvatskoga keramičarskog udruženja Kerameikon. Uz posvećenost obiteljskom poslu i umjetnosti, Vilena skrbi o napuštenim životinjama kao volonterka u Društvu za zaštitu životinja Rijeka.

"Razmišljale smo kako predstaviti nakit da on bude dostojan izložbenog postava, i predimenzionirani nakit u prevelikim formama nekako se nametnuo sam od sebe", tumači Morana Bruketa Pertaut. "Morao je privući pažnju jer se naša galerija na Sušaku nalazi u mrtvoj zoni grada Rijeke i najveći broj ljudi može izložbu vidjeti upravo iz auta ili autobusa, kad zastanu na semaforu, na putu prema centru gdje se sve događa."

Ogromne, divovske ogrlice zatočile su u žičane kaveze. "Nismo mogle ostati imune na aktualni politički trenutak - mi sada uživamo u predblagdanskom okruženju, a s druge strane nekim drugim ljudima žica sprečava put za neki bolji život", kaže Morana. 

Smještena u prizemlju sušačkoga nebodera, na svega petnaestak četvornih metara, ta je nevelika galerija zapravo "ispostava" nadaleko poznate Male galerije Bruketa koja je već više od 40 godina u riječkome Starom gradu. U šest godina postojanja postavila je više od 50 izložbi renomiranih hrvatskih likovnih umjetnika, poput Zdravka GjerekaMunira VejzovićaNives Čičin-ŠainTonija FranovićaPetra Dolića i još puno drugih.

"Izlagali smo i sami, prvenstveno keramiku, budući da je u našoj obitelji izrada umjetničke keramike prisutna još od 70-ih godina prošlog stoljeća", govori Vilena Bruketa Matković. "Naši roditelji su započeli izrađivati keramičke predmete u doba dok nije bilo lako doći do gline ni do boja za glinu. Tata je, recimo, sam napravio keramičku peć. Danas je glina dostupna svima i može se njome baviti tko god poželi. Jasno da su se iz tog razloga pojavila neka nova talentirana imena, i zato je nužno stalno smišljati nešto novo, biti aktualan, pa čak i korak ispred drugih", kaže Vilena i za sljedeću godinu najavljuje novi zajednički projekt sa sestrom, o kojemu još ne želi govoriti - dok ne ostvare ono što su zamislile.

Izložbu "U žici" pogledajte do 15. siječnja i poslušajte razgovor s autoricama Vilenom Bruketom Matković i Moranom Bruketom Pertaut:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.