Hrvatski radio

Radio Rijeka

U znaku omnibusa, indijskih i europskih filmova

02.05.2013.

17:32

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Program Art-kina Croatia u Rijeci u svibnju počeo je danas ciklusom od šest indijskih filmova i izložbom bollywoodskih plakata kojima se obilježava 100 godina indijske kinematografije, a slijede Dani europskog filma.

Drugo izdanje Dana europskog filma donosi sedam novih suvremenih naslova. Drama Najljepša je zemlja moja redateljice Michaele Kezele odabrana je za otvorenje, a slijede četiri krimića - Banda iz Ossa, Piazza Fontana: Zavjera u Italiji, U sjeni i Submarino, francuska komedija Imena ljubavi te austrijska drama Za ljubav nikad nije kasno.

Prikazat će se i dvije uspješnice nagrađivane redateljice Malgorzate Szumowske. Od 7. svibnja to je erotski triler Elles koji nas uvodi u svijet studentske prostitucije. Juliette Binoche glumi novinarku časopisa Elle, koju novi zadatak dovodi u kontakt s dvije mlade prostitutke. Naizgled rutinsko istraživanje ženske seksualnosti dovodi u pitanje 'običan' i ‘dosadan’ život novinarke.

Drugi film Szumowke dobitnik je ovogodišnje berlinske nagrade Teddy. Triler U ime… prikazuje se u sklopu queer programa, a govori o mladome katoličkom svećeniku Adamu koji je dobio službu u malome selu u Poljskoj, gdje radi s problematičnim tinejdžerima. Kada upozna Łukasza, neobičnog i šutljivog sina lokalnog seljaka, nije mu više jednostavno oduprijeti se apstinenciji i svojim potisnutim seksualnim porivima.

Svibanj u Art-kinu donosi i dobitnika nagrade žirija na filmskom festivalu u Cannesu i 13 nominacija za francusku filmsku nagradu César. Krimić Odjel za maloljetnike prati svakodnevni život tima Odjela za zaštitu djece u Parizu.

 

Revija novoga talijanskog filma od 15. do 19. svibnja donosi pet filmova. Nagrađivana komedija Stan za troje Carla Verdona otvara ovogodišnju reviju, a donosi priču u kojoj pratimo troje razvedenih muškaraca koji su primorani živjeti zajedno. Drugi dan revije donosi ljubavnu dramu Shun li i Pjesnik s Radom Šerbedžijom u ulozi Pjesnika. U sklopu programa je i komedija 100 metara od raja i drame Balansiranje te Crveno i plavo.

Kraj svibnja u u znaku je omnibusa. Prikazat će se film 7 dana u Havani sedmorice posve različitih redatelja - Julia Medema, Laurenta Canteta, Juana Carlosa Tabia, Benicia del Tora, Gaspara Noea, Pabla Trapera i Elie Suleimana. Oni donose osam priča o jednom tjednu tijekom 2011. godine, u želji očuvanja trenutne slike Havane, grada kojeg sustižu promjene velikih razmjera.

Nakon uspjeha prvog omnibusa Zagrebačke priče, stiže i nastavak – Zagrebačke priče vol. 2 o ljubavi i obitelji u Zagrebu. U prvoj priči glumi i mlada riječka glumica Aleksandra Stojaković. Omnibus se sastoji od šest priča: Kruške (režija: Hana Veček), Od danas do sutra (Sara Hribar), Mucica (Aldo Tardozzi), Sin (Ivan Sikavica), Može neko bacit čik odozgo (Josip Visković) i Na kvadrat (Radoslav Jovanov Gonzo). Riječka premijera filma održat će se u četvrtak, 23. svibnja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.