Hrvatski radio

Radio Rijeka

Učinimo to zajedno ili o suradnjama u kulturi

25.11.2017.

13:24

Autor: Nina Deranja

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Rijeci je završila međunarodna konferencija "Uradimo zajedno - sudioničko upravljanje u kulturi: istraživanje praksi, teorija i politika" te prvi susret hrvatskih gradova kandidata za Europsku prijestolnicu kulture 2020.

Međunarodnu konferenciju o sudioničkom upravljanju u kulturi organizirala je Zaklada Kultura Nova u partnerstvu s Rijekom 2020 EPK i Europskom kulturnom fondacijom.

U Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, tijekom trodnevnog radnog programa, više od 150 praktičara, teoretičara, istraživača i donosioca politika iz 28 zemalja predstavilo je specifične prakse - uz raspravu o različitim aspektima sudioničkog upravljanja. Više o sudioničkom upravljanju možete doznati ovdje.

Na zatvaranju konferencije ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek istaknula je dugu tradiciju uključivanja strukovnih udruga, umjetnika i šire javnosti u rasprave o kulturnoj politici i važnost dijeljenja iskustava na svim razinama, od lokalne preko nacionalne do iskustava drugih zemalja. 

U Rijeci je održan i prvi susret hrvatskih gradova kandidata za EPK 2020. Uz predstavnike grada domaćina Rijeke, u raspravi o potencijalima projekta sudjelovali su predstavnici Dubrovnika, Zagreba, Đakova, Pule, Splita, Varaždina i Osijeka.

Rijeka je predložila nekoliko područja za suradnju, prije svega u jačanju kapaciteta u okviru projekta EPK te ponudila program učenja za kulturni i kreativni sektor. Očekuje zajedničke koprodukcije i podršku u komunikaciji projekta EPK u smislu razvoja publike te u području programske suradnje.

Poslušajte što je o sudioništvu rekla ministrica Obuljen Koržinek te što je o mogućim suradnjama hrvatskih gradova rekla direktorica Sektora za razvoj i strateška partnerstva Rijeka 2020 Irena Kregar Šegota:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.