Hrvatski radio

Radio Rijeka

Udruženi muzeji mogu napraviti puno više i privući novu publiku

30.07.2016.

10:21

Autor: Nina Deranja, Boris Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Od lipnja 2014. djeluje mreža muzeja Primorsko-goranske županije Muzeji zajedno. U nju su uključeni riječki, crikvenički, novljanski, lošinjski, creski i opatijski muzeji te Ustanova "Ivan Matetić Ronjgov".

Brojni su projekti nastali suradnjom primorsko-goranskih muzeja. To su, primjerice, jeftinije skupne ulaznice i produženo radno vrijeme muzeja, igra Znalac muzealac za djecu i mlade, Muzejski terminal i pripadajući Akustički dizajn Muzejskog terminala - postavi koji dočekuju i ispraćaju putnike u Zračnoj luci Rijeka u Omišlju.

Mreža je čvrsta, suradnja izvrsna, a zajednički pokrenuti projekti uspješni. Sudionici mreže Muzeji zajedno okupili su se nakon dvije godine suradnje u bivšem Exportdrvu na Delti u Rijeci, gdje je do kraja veljače sljedeće godine postavljena izložba Divovi Patagonije, kako bi predstavili dosadašnji zajednički rad i najavili buduće aktivnosti.

Međunarodna putujuća izložba o dinosaurima južne Zemljine polutke, u organizaciji Prirodoslovnoga muzeja Rijeka, odsada posjetiocima nudi i sadržaje virtualne stvarnosti. A Muzeji zajedno odnedavno imaju i promotivnu knjižicu o svim muzejima u Primorsko-goranskoj županiji.

Na susretu ravnatelja muzeja predstavljena je i inicijativa za osnivanje Muzeja pomorcu u Kostreni. Ravnateljica Prirodoslovnoga muzeja u Rijeci Željka Modrić Surina najavila je mogućnost da Rijeka do kraja godine postane središte Strukovne udruge muzeja ICOM što djeluje pri UNESCO-u, što bi našem gradu puno značilo i u pripremi programa za Europsku prijestolnicu kulture 2020. Poslušajte izjavu:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.