Hrvatski radio

Radio Rijeka

Putokazi prestaju s radom: "posada je bacila konop oko bitve i silazi s broda u zadnjoj luci"

22.02.2022.

13:05

Autor: Radio Rijeka

PUTOKAZI

PUTOKAZI

Foto: - / PUTOKAZI

Putokazi su osnovani 22. veljače i prestaju radom danas, 22. veljače. Prvo je bilo 1984., a drugo 2022. godine. Naravno, datum nije slučajan i odabran je u režiji Mirande Đaković.

Cjelokupna karijera Putokaza kao da počiva na podatnoj tenziji između toga dvojstva. Ona se u praksi pokazala platformom koja je omogućila trajnu i ustrajnu potragu za novim glazbenim prostorima.


Prvi album izdali su 1987. koji je odrješita najava endemskog statusa Putokaza na okružujućoj sceni. Album je iznjedrio skladbu "Zamisli novi dan", koja će u verziji s naslovom "Ružica (nova)“ postati koncertni standard.


Album "Zemlja“ (1997) otvorio im je novo radno poglavlje, stavljajući u fokus obrade hrvatskih tradicijskih pjesama: etno vrijednosti ispričali su recentnim jezikom.

Premda je organizam skupine funkcionirao kao čvrst zbroj vokalnih sastavnica (pjevačke generacije u silasku sa scene kontinuirano su zamjenjivale generacije u uzlasku), što mu je osiguravalo izvođačku stabilnost – ponavljanje je u glazbenom svijetu Putokaza bilo nepoželjan postupak. Valjalo je biti uvijek s eksperimentom na ti, ma koliki to značilo rizik, i onaj artistički (u zamisli i izvedbi), i onaj medijski (hoće li nas pratiti i emitirati?), i onaj koji se tiče publike (hoće li nas razumjeti i prihvatiti?).

Velid Đekić

Album "Meandri“ (2020) zaključni je album Putokaza. Zvuk je osvježen autohtonim žičanim instrumentima i udaraljkama, svira ih Zoran Majstorović, a ovim albumom odlučili su "zagrebati najdublje“.


Tijekom 38 godina vokalnog kolektiva, Miranda Đaković je došla na glas kao čvrsta voditeljska ruka, ali takvu kvalifikaciju relativizira podatak o usporednom pružanju te iste ruke brojnim suradnicima, i to u svim aspektima rada: autorskom, producentskom, scenskom, dizajnerskom, promotivnom, napisao je Velid Đekić. 


Dodao je kako je "posada bacila konop oko bitve i sišla s broda u zadnjoj luci".

Putokazi na okupu

Putokazi na okupu

Foto: - / PUTOKAZI

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.