Hrvatski radio

Radio Rijeka

Ukinut omišaljski Centar za kulturu

22.10.2013.

14:27

Autor: Jelena Butković

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ukidanje je Općinsko vijeće obrazložilo time da novac koji je potrošen u četiri i pol godine postojanja Centra nije uložen u obnavljanje vrijednih kulturnih i arheoloških spomenika.

Općinsko vijeće Omišlja sinoć je donijelo Odluku o ukidanju Centra za kulturu jer nije dokazao učinkovitost niti ispunio ulogu promicanja kulture. Nije se ulagalo u arheološko nalazište Mirine niti se pisali projekti za uređenje parka Dubec, rekla je načelnica općine Mirela Ahmetović.

Četiri i pol milijuna kuna sredstava građana općine Omišalj potrošeno je na skupe projekte koji su uglavnom služili promociji bivše vlasti umjesto da se ulaže u kutlurne i arheološke spomenike, izjavila je Ahmetović. Centar je uglavnom organizirao razne priredbe za koje je dobivao novac od Ministarstva kulture i manjim je dijelom financiran iz proračuna regionalne i lokalne samouprave.

Aktualna vlast Omišlja smatra da će se tom odlukom uštedjeti novac i izravno ulagati u kulturu, pa su već odobrena sredstva za Mirine, a nastavlja se i financijska potpora kulturnim društvima. Uoči donošenja Odluke o ukidanju Centra, nezavisni vijećnici su se oglasili prosvjednim pismom u kojem tu odluku nazivaju sramnom i nisu se pojavili na sjednici Općinskoga vijeća.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.