Hrvatski radio

Radio Rijeka

Ukradena "Bogorodica" vraćena u krčki samostan

14.11.2013.

13:37

Autor: Hrvatski Radio

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Slika "Bogorodica sa djetetom Ivanom Krstiteljem i sv. Jurjem s anđelom", ukradena prije 20 godina iz Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika u Splitu, vraćena je danas u krčki samostan.

Riječ je o ulju na platnu iz 16. stoljeća, djelu nepoznatog autora, velike vrijednosti. Slika Bogorodice ukradena  je koncem 1993. godine iz splitskoga Konzervatorskog zavoda prije dovršetka restauracije na koju su je poslale časne sestre iz benediktinskog samostana Uznesenja Blažene Djevice Marije u Krku.

To je jedna od najtraženijih i najvrjednijih umjetnina u Hrvatskoj, za kojom se tragalo punih dvadeset godina. Sliku je početkom ove godine pronašla splitska policija, a za krađu je osumnjičen 42-godišnjak koji je sliku predao policiji. Ne prijeti mu nikakva kazna jer je, prema odluci Općinskoga državnog odvjetništva, nastupila apsolutna zastara, budući da je krađa počinjena prije dva desetljeća. O njihovoj odluci ovisi i hoće li se objaviti ime počinitelja, rekao je ravnatelj policije Vlado Dominić.

Dominić je rekao da je motiv počinitelja najprije bio financijski, ali da je kasnije shvatio kako se radi o neprocjenjivoj vrijednosti i da sliku neće moći unovčiti. Prošlo je puno vremena dok se nije došlo do informacija, kazao je Dominić navodeći da je o slici obaviješen interpol te da je, uz rad, policija imala i sreće, pa je slika pronađena, restaurirana i vraćena.

Slika Bogorodice bit će postavljena na svoje staro mjesto u crkvi na kojem je stajala gotovo četiri stoljeća. Javlja Damir Pijaca:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.