Hrvatski radio

Radio Rijeka

Umjetnice Rijeke i okolice: od primanja u struci ne može se živjeti

12.12.2018.

14:41

Autor: Tatjana Sandalj

Foto: Prostor Plus

Foto: Prostor Plus

Foto: - / -

Više od 83 posto umjetnica od primanja u struci ili mirovina ne mogu podmiriti osnovne životne potrebe. To je jedan od rezultata istraživanja "Kako žive umjetnice u Rijeci i okolici?" što je provedeno u produkciji Prostora Plus.

Teme o kojima se najčešće šuti: 48 posto ispitanica susrelo se s nekim oblikom diskriminacije na radnom mjestu i izvan njega, većina na osnovi spola i rodnog identiteta, a dio na osnovi rase, etničke pripadnosti, kao pripadnice nacionalne manjine; čak 36,8 posto ispitanica bilo je izloženo mobingu na radnom mjestu, a etička povjerenstva, strukovne udruge i sindikati nisu bili efikasni saveznici u pružanju potrebne podrške; više od četvrtine ispitanica procjenjuje da je za isti posao plaćeno manje od svojih muških kolega. Pritom su podaci o honorarima često nedostupni i netransparentni pa je teže reagirati na rodno uvjetovane razlike u plaćama.

Tijekom 2017. i 2018. godine Selma Banich i Nina Gojić provele su istraživanje na temu "Kako žive umjetnice u Rijeci i okolici?". U njemu je sudjelovalo stotinjak umjetnica i radnica u kulturi iz Rijeke i okolice, zaposlenih i umirovljenih, a iz toga je nastala i publikacija istoga naslova. 

Osim što umjetnicama primanja u struci ili mirovina nisu dovoljna za svakodnevni život, više od 68 posto ih smatra da takvi prihodi nisu dovoljni za uzdržavanje djece. Također, 80 posto njih svoj životni prostor koristi i kao radni prostor, a većina u umjetničku/pedagošku praksu ulaže vlastita sredstva. Istovremeno 61 posto ispitanica nema trajno riješeno stambeno pitanje. 

Autorice ističu da nije bila riječ o znanstvenom istraživanju, nego o metodi kojom su pokušale uočiti zajedničke tendencije, probleme i pojave te potaknuti razgovor o tome kako žive umjetnice te o tome kako promijeniti situaciju.

Udruga Prostor Plus dala je organizacijski okvir u kojem je proveden projekt "Kako žive umjetnice u Rijeci i okolici?". Kraj godine dočekuju uz nekoliko radionica te program "Varijete Ćušpajz" u kojem će predstaviti dio od svega čime se bave: glazbene varijacije, akrobacije na svili i podvrste netipičnih izvedbenih žanrova. Gastroknjiževnost je dodatni začin programa koji će u Filodrammatici, u Rijeci, početi u petak, 14. prosinca, u 19 sati. 

Publikacija je organizacijsko-umjetnički memento, u dva bloka. Središnji dio je opsežna analiza stanja ženskog rada u kulturi temeljena na provedenom istraživanju, a drugi dio je radionički memento što ga čine radovi Aleksandre Stojaković Olenjuk, Nike Krajnović, Tajane Josimović, Tihane Naglić i Sanje Gergorić nastali na radionicama Prema tjelovanju Kolažiranje grada te razgovor O umijeću (ra)stvaranja koji su od 2011., dopisujući se periodički, vodile umjetnica Ivana Rončević i Selma Banich.

U okviru projekta istoga naslova kao i istraživanje, autorice su željele muralom posvećenom ženama Rijeke i okolice prodrijeti u javnu sferu, međutm riječka gradska uprava nije im odobrila lokaciju, a u procesu dogovaranja, tvrde, bio je i pokušaj cenzuriranja sadržaja murala. I zato su izradile pokretni mural - transparent kojim borbu za ženska umjetnička, radnička i reproduktivna prava planiraju nastaviti u nekoj od budućih povorki, na idućem maršu, protestu, štrajku ili blokadi. 

Što s rezultatima istraživanja i kako dalje s projektom govore Banich i Gojić, a Tajana Josimović iz Prostora Plus najavila je "Varijete Ćušpajz" - sve to u emisiji Box in, poslušajte:

Foto: Prostor Plus

Foto: Prostor Plus

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.