Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kirinčić: Fedra je simbol svih žena svijeta

13.12.2021.

17:22

Autor: Tatjana Sandalj

Fedra, kraljica razdirana "mračnim i grešnim strastima"

Fedra, kraljica razdirana "mračnim i grešnim strastima"

Foto: Josip Čekada / UO Fedra

Umjetnička organizacija Fedra art potpisuje produkciju monodrame "Fedra" glumice, redateljice i dramaturginje Denis Kirinčić. Fedru je odigrala premijerno u utorak 14. prosinca, a repriza slijedi u srijedu 15. prosinca u 19:30 sati na pozornici Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku u Rijeci.

Monodrama "Fedra" nastala je prema istoimenoj tragediji J. Racinea iz razdoblja francuskog klasicizma. Priča je to o ženi-kraljici razdiranoj, kako ona sama kaže "mračnim i grešnim strastima" i zbog kojih se već na početku drame želi lišiti života. Na kraju to i učini. 


Denis Kirinčić predstavu je oblikovala kao glumica, redateljica i dramaturginja, a u dramaturgiji joj je pomogla i Laura MarchigOblikovanje zvuka isječcima klasične glazbe potpisuju Darko Jurković i Edi Kačarik, a oblikovanje svjetla David Dubrović. Vizuale je oblikovala Tajana Vučenov, a fotografije je snimio Josip Čekada. Kirinčić je sama na sceni, a rulji su glasove dali: Borna Biondić, Tamara Perković, Mark Šokčić i Ana Maria Štefanac.

Monodrama autorice i izvođačice Denis Kirinčić

Monodrama autorice i izvođačice Denis Kirinčić

Foto: Josip Čekada / UO Fedra

Fedra predstavlja simbol svih žena kojima se negira i potiskuje Eros, strasti zbog kojih ONA-Fedra ponire u najmračnije strane svojeg uma i emocija čineći pri tom strašna djela koja iz prethodnog proizlaze.

Denis Kirinčić

"Fedra otvara mnoga pitanja vezana uz način i poimanje žena kao strasnog i čulnog bića, zbog čega se naša moralnost vjekovima preispituje i nastoji potisnuti, zakriti naš Eros koji je 'grešniji' od istog u muškarca. Odnos svih nas, 'rulje', prema tome povijesno i civilizacijski ženu ograničava na mnogim razinama i drži je 'ne čistom', ne-vrijednom, manje vrijednom… te je u nama možda već generacijski podsvjesno usađena ta 'nečistoća' i krivnja i ne mogućnost otvorenog suočavanja s tim silama u nama, bez negativnih emocija i stanja i djela koja ona potencijalno mogu proizvesti", piše Kirinčić u najavi predstave.


Osim ulaznice, za ulaz vam treba osobna iskaznica kao potvrda da ste stariji od 18 godina te kovid potvrda.


Fedru treba gledati i razmišljati o svim pitanjima ženskog identiteta koji su ugrađeni u pojam toga spola kroz stoljeća. U dramatizaciji Kirinčić odlučno naglašava osnovnu dihotomiju erosa i tanatosa iz koje proizlaze sva druga pitanja, dileme, problemi. U režiji predstave poigrala se i s idejom šutljive mase, naglašavajući svjetlom da i publika ima veze s tim. Iako je očito da autorica živi Fedru na sceni, dobro bi došao jedan predpremijerni dobrodušni redateljski savjetnik koji bi "uredio" dinamiku izvedbe. Poslušajte kako je Denis o Fedri govorila poslije premijere:

Denis je Fedra koja živi u svim ženama svijeta

Ulaz na predstavu zabranjen je za mlađe od 18 godina

Ulaz na predstavu zabranjen je za mlađe od 18 godina

Foto: Josip Čekada / UO Fedra

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.