Hrvatski radio

Radio Rijeka

13:13 / 20.10.2020.

Autor: Gloria Fabijanić Jelović

Umjetnički performans na Korzu - "Sram te i stid bilo"

Nives Žarković (Foto: Gloria Fabijanić Jelović / HRT - Radio Rijeka)

Nives Žarković (Foto: Gloria Fabijanić Jelović / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Tijekom mjeseca rujna obilježavao se Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Zbog vremenskih neprilika nije bilo moguće održati najavljeni performans, ali s obzirom na značaj te teme, performans autorice Nives Žarković se u organizaciji Udruge SOS Rijeka, održava danas na riječkom Korzu.

Performans je nastavak autoričinog nagrađivanog rada "Sram te i stid bilo", a za cilj ima osvijestiti koliko zataškavamo problem nasilja u našem društvu, doslovno guramo nasilje pod tepih i kontinuirano gazimo ženska prava. Autorica je sa izradom svoga umjetničkog rada započela u 12 sati, stoga početak ovog događaja možete popratiti u podne, a završit će u 16 sati.

Nives Žarković rođena je 1994. u Zagrebu. Diplomirala je na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci. Sudjelovala je na raznim skupnim izložbama: 13. Trijenale hrvatskog kiparstva, Ispod crvenog plašta, Galerija Juraj Klović, Rijeka; Keramički laboratorij II, Izidor Kršnjavi Izložbeni centar, Zagreb; Galerija keramičkih laboratorija II, Juraj Klović, Rijeka; Umjetnost je ženskog roda, festival Mladi glumci u Rijeci. Sudjelovala je u Land Art projektu šetnice u Nacionalnom parku Risnjak. 

Od 2017. godine članica je HDLU-a. Na 12. natječaju za nagradu za hrvatsku suvremenu umjetnost 2019. godine proglašena je pobjednicom u kategoriji 'Za mlade' za svoj rad "Sram te i stid bilo".

S autoricom i izvođačicom performansa Nives Žarković, razgovarala je Gloria Fabijanić Jelović:

Nives Žarković - performans na Korzu, pripremila Gloria Fabijanić Jelović

Lorena Zec iz Udruge SOS Rijeka, pripremila Gloria Fabijanić Jelović

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.