Hrvatski radio

Radio Rijeka

Umjetnički projekt "Građani svome gradu": povezati sukobljene

24.10.2016.

13:16

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Kako povezati: umjetnost i publiku, umjetnički prostor i susjedstvo, stanare nekog kvarta i ljude koji se okupljaju na javnim prostorima u tom istom kvartu, različite generacije...? Višednevni pilot program "Građani svom gradu" pokušava odgovoriti na dio pitanja.

Naziv programa "Građani svome gradu" vezan je uz spomen-ploču što je postavljena na početku Križanićeve kao podsjećanje da je prolaz uređen sredstvima samodoprinosa 1983. te upozorava na pitanje: što građani/umjetnici mogu učiniti/dati gradu i građanima.

Na riječkoj adresi Križanićeva 6a već neko vrijeme "stanuje" Studio Kamov. Taj studio kao prostor umjetničkog djelovanja treba povezati sa susjedima - to je osnovni cilj nove projektne inicijative "Građani svome gradu" u kojem sudjeluje niz umjetnika, umjetničkih kolektiva, Učenička zadrga Skica te učenici osnovnih škola Centar i Nikola Tesla, a uz potporu MMSU Rijeka i kanadske fondacije Musagetes.

Program će trajati od 26. do 30. listopada, čine ga umetnički radovi, intervencije i događanja, a odvijat će se u Studiju Kamov u Križanićevoj, te na Kontu i u Galeriji Kortil, u neposrednom susjedstvu.

Sve će početi "Kućnim stolom" za koji ste svi pozvani, a za kojim će se razgovarati, među ostalim i o proizvodnji umjetničkog rada. Tomislav Brajnović je izvedbu organizirao u suradnji sa susjedom iz Križanićeve Rozarijom Rodin Čače, a početak je u srijedu 26. listopada u 19 sati.

Detalje programa tumači koordinatorica projektne inicijative Milijana Babić, poslušajte: 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.