Hrvatski radio

Radio Rijeka

Umjetnost u javnom prostoru: Lipa predstavlja Prepoznavanje odsustva No.3

18.10.2019.

15:43

Autor: Tatjana Sandalj

Rad Josipa Pine Ivančića (Foto: PPMHP / Memorijalni centar Lipa pamti)

Rad Josipa Pine Ivančića (Foto: PPMHP / Memorijalni centar Lipa pamti)

Foto: - / -

Treću godinu, iz perspektive suvremene umjetnosti, program Prepoznavanje odsustva odgovara na pitanje: Kako odsustvo Lipljana stradalih u drugom svjetskom ratu učiniti dijelom našeg postojanja? Umjetnički radovi u javnom prostoru Lipe bit će od petka 18. listopada do 18. studenoga.

Memorijalni centar Lipa pamti posvećen je sjećanju na 269-ero Lipljana stradalih u 2. svjetskom ratu te trajnom ukazivanju na razorne posljedice rata i nepoštivanje temeljnih ljudskih prava.

Između jedanaest umjetničkih prijedloga pristiglih na javni natječaj "Prepoznavanje osustva 2019." odabrana su tri rada: "Put tišine" umjetnice Diane Sokolić, "Se domisliš, se spametiš" umjetnika Josipa Pine Ivančića te "Jedna iskra je dovoljna" umjetnika Bojana Koštića

Pejzažnom umjetnošću Sokolić poziva na komemorativnu šetnju Lipom, Pino Ivančić složio je pejzažni asemblaž u kojem koristi različite materijale iz prirode u koje smo već odavno upisali značenje simbola, a Koštić u grafitima fotoluminiscentnom bojom koja svijetli u mraku odaje počast generacijama koji Lipu drže živom do danas. 

Prepoznavanje odsustva Memorijalnog centra Lipa pamti dio je programa kojim Pomorski i povijesni muzej Hrvatskoga primorja sudjeluje u programskom pravcu Doba moći Rijeke 2020 - Europske prijestolnice kulture. Doba moći propituje kako su moći i moćnici utjecali na individualne izbore i odnose nekad i kako to čine danas.

Povijesni trenutak mjesta Lipa u kojem je iskazana krajnja nasilna moć, nastojanja preživjelih Lipljana da mjesto ožive i održe te reakcija suvremenih umjetnika u programu Prepoznavanje odsustva amblematski su primjer tog programskog pravca Rijeke 2020.

O Prepoznavanju odsustva govori kustosica Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja te voditeljica Memorijalnog centra Lipa pamti Vana Gović, poslušajte:

Lipa pamti i prepoznaje odsustvo, pripremila Tatjana Sandalj

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.