Hrvatski radio

Radio Rijeka

Umrla legendarna operna diva Monserrat Caballe

06.10.2018.

15:13

Autor: Hina

Montserrat Caballé u Umagu 2011. godine (Foto: Davor Puklavec / Pixsell)

Montserrat Caballé u Umagu 2011. godine (Foto: Davor Puklavec / Pixsell)

Foto: - / -

U 86. godini u Barceloni je umrla legendarna operna diva, sopranistica Monserrat Caballe. Katalonka čije je umijeće za "pianissimo" bilo legendarno, jednako kao i njezina vokalna nadmoć. I kršila je tradiciju!

Iza španjolske sopranistice iznimno čista glasa je pola stoljeća ugledne međunarodne karijere.

Rođena 12. travnja 1933. u Barceloni, u skromnoj obitelji, Maria de Montserrat Viviana Concepcion Caballe i Folc studirala je na konzervatoriju Liceu prije debija u Operi u Baselu 1956. u "La Boheme" Giacoma Puccinija

Katalonka čije je umijeće za "pianissimo" bilo legendarno, jednako kao i njezina vokalna nadmoć, pjevala je jednako dobro Rossinija, Bellinija ili Donizettija kao i Mozarta ili Dvořaka. Pridružila se Operi u Barceloni 1962., što je bio početak duge prisne veze između sopranistice i njezine publike.

Nekoliko je puta bila na uspješnim svjetskim turnejama, a trijumfirala je 1972., u Milanskoj Scali, u Bellinijevoj "Normi". 

No, i kršila je tradiciju snimivši album s pjevačem Queena Freddiejem Mercuryjem, a njihova zajednička pjesma odabrana je za himnu Olimpijskih igara u Barceloni 1992. 

In memoriam je pripremila Katarina Kolega, poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.