Hrvatski radio

Radio Rijeka

Umro riječki novinar, publicist i umjetnički fotograf Borislav Ostojić

19.04.2020.

16:39

Autor: Hina

Borislav Ostojić (1937. - 2020.) Foto: HRT - Radio Rijeka

Borislav Ostojić (1937. - 2020.) Foto: HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Jučer je u Rijeci umro Borislav Ostojić, ugledni riječki novinar, publicist i umjetnički fotograf, dugogodišnji urednik kulture i drugih rubrika u Novom listu, urednik dječjeg časopisa Galeb i predsjednik riječkog ogranka Društva umirovljenih novinara Grada Rijeke i Primorske-goranske županije.

Borislav Ostojić rođen je 1937. godine u Imotskom, a prije dolaska u Novi list radio je kao nastavnik i knjižničar u Rasinji i Velikom Pogancu pokraj Koprivnice te bio ravnatelj Osnovne škole Centar - Bobijevo u Rijeci.

Objavio je više knjiga o dramskom amaterizmu u Rijeci, zbirke pjesama i slikovnice. Bio je suorganizator simpozija posvećenom stotoj godišnjici pokretanja znamenitih kapucinskih Riječkih novina, utemeljenih 1912. godine, u suradnji sa Župom Gospe Lurdske u Rijeci i Kapucinskom provincijom. Pisao je književnu i kazališnu kritiku.

Bio je jedan od najistaknutijih umjetničkih fotografa Rijeke i pokretač utemeljenja Fotokluba Rijeka. Dobitnik je nagrade Hrvatskoga novinarskog društva Zlatno pero 1982. godine.

Ostojić je u Imotskom završio gimnaziju a hrvatski jezik s književnošću i bibliotekarstvom diplomirao je na Pedagoškom fakultetu u Rijeci. Bio je redovni član Hrvatskoga novinarskog društva.

Prije nešto više od godine dana Borislav Ostojić imao je svoju posljednju izložbu u Galeriji Principij u Rijeci, i tada je snimljen razgovor s autorom koji možete poslušati na ovome linku.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.