Hrvatski radio

Radio Rijeka

Unatoč svim ograničenjima, iza riječkih lutkara je dobra godina!

12.01.2021.

12:41

Autor: Tatjana Sandalj

Foto: Gradsko kazalište lutaka Rijeka / Facebook

Foto: Gradsko kazalište lutaka Rijeka / Facebook

Foto: - / -

U Gradskom kazalištu lutaka Rijeka u siječnju čuvaju snage i igraju predstave s malo izvođača, a 20. će odigrati predstavu "Sretna kućica" za djecu s Banovine koja su smještena u Rijeci, u hostelu Dharma. Istovremeno zbrajaju rezultate 2020. i zadovoljni su postignutim.

Riječki lutkari broje 254 izvedbe što kod kuće što na gostovanjima. Sudjelovali su na devet festivala, od kojih su dva bila online. Organizirali su i Tobogan i 25. reviju lutkarskih kazališta u Rijeci. Unatoč svim ograničenjima, uspjeli su odigrati svih pet planiranih premijera, odraditi svoj dio programa Europske prijestolnice kulture, a pomogli su i u HNK Zajcu u produkciji predstave "Kralj Edip".

Znate li još za kakvu djecu iz stradale Banovine koja su smještena u blizini, javite im, da ih razvesele!

Šećer na kraju statistike: osvojili su 14 nagrada, od toga 13 strukovnih i Nagradu grada Rijeke. Prvi put je njihova predstava, "Flekavac", dobila i Nagradu hrvatskog glumišta za najbolju lutkarsku ili predstavu za djecu i mlade.

Kronološki, Sretnu kućicu nagradio je dječji žiri festivala u Mariboru. Dvije nagrade Malog Marulića, za istraživanje i za kolektivnu igru, dobili su Krpimirci u kojima igra i Alex Đaković koji se sa zadovoljstvom sjeća nastajanja predstave i kolektivnog istraživanja.

Najnagrađivaniji je bio Flekavac, predstava koja je na PIF-u (pet nagrada) i ASSITEJ-u (četiri nagrade) dobila nagrade za sve segmente predstave, a na koncu i nagradu hrvatskog glumišta. Flekavac, David Petrović rekao je da ta predstava nije nastajala tako lako kao Krpimirci, ali je tim ljepše kad nagrade zaredaju.

Riječki lutkari za početak veljače spremaju još jedan projekt iz Dječje kuće EPK Rijeka 2020, premijeru predstave "Dobar tek!", u suradnji s kolegama iz Slovenije.

Godišnju inventuru ravnateljica Magdalena Lupi Alvir zaključila je zahvalom publici, a poslušajte i što rekoše Petrović i Đaković:

Lupi Alvir: Hvala publici!, pripremila Tatjana Sandalj

Alex Đaković: njabolje je kolektivno istraživanje, pripremila Tatjana Sandalj

David Petrović: od trnja do ruža, pripremila Tatjana Sandalj

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.