Hrvatski radio

Radio Rijeka

Universal Music snima Gounodova "Fausta" u Rijeci

08.11.2016.

12:42

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ansambl Opere HNK Ivana pl. Zajca prvi put izlazi na veliku međunarodnu diskografsku scenu - na pozornici kazališta od 2. do 11. studenog snima Gounodovu operu "Faust" za Real Sound&Universal Music. Večeras i izvanredna sjednica Kazališnog sabora.

Izvanredna sjednica Kazališnog sabora bit će održana u 19 sati u foyeru HNK Ivana pl. Zajca. Radna skupina pripremila se za temu: Nacionalno - Narodno - Regionalno - Gradsko - Međunarodno / Hrvatsko - Primorsko-goransko - Riječko - Europsko Kazalište. Na sjednici će biti i viši stručni savjetnik službe za dramske umjetnosti i audio-vizualne djelatnosti Ministarstva kulture RH Ivan Študir.

Snimanje Gounodove opere "Faust" za Real Sound&Universal Music je projekt povijesnog značaja za riječku Operu kojim prvi put, u hrvatskim okvirima, izlazi na međunarodnu diskografsku scenu snimajući za globalnu glazbenu korporaciju. Snimka će na tržištu biti za otprilike godinu dana.

Projekti snimanja CD-a za poznate međunarodne diskografske kuće publici će omogućit da u Rijeci vide i slušaju niz vrhunskih solista koje riječki HNK ne bi inače mogao ugostiti. 

Super gala "Faust" u četvrtak 17. studenog prvi je u nizu izvanserijskih koncerata. Priču o iskušenju koncertno će izvesti solisti Scale, Metropolitana, Kraljevske operne kuće u Londonu, Bečke državne opere, opera u Stuttgartu i Helsinkiju, najpoznatijih opernih festivala u Salzburgu, Bregenzu i Savonlinni, u suradnji s omiljenim gostima riječke opere poput Aljaža Farasina, predvođeni najpoznatijim Fincem u Rijeci, maestrom Villeom Matvejeffom.

Pjevačku međunarodnu podjelu predvode, uz zvijezde Metropolitana kao što su Lucio Gallo i Carlo Colombara, jedna od najvećih mladih opernih zvijezda Europe, riječka mezzosopranistica Diana Haller i sjajna finska sopranistica Marjukka Tepponen, uz omiljenu članicu riječkog opernog ansambla Ivanu Srbljan.

Promotivni gala koncert Faust&Gala opera tri dana ranije bit će održan i u Zagrebu, u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, gdje će otvoriti koncertni ciklus Arioso.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.