Hrvatski radio

Radio Rijeka

12:51 / 23.05.2022.

Autor: Neva Funčić

Upoznajte posljednja počivališta umjetnika na Kozali i Trsatu

Tjedan upoznavanja groblja Europe

Tjedan upoznavanja groblja Europe

Foto: - / Komunalno društvo Kozala

Tjedan upoznavanja groblja Europe se po osmi puta obilježava i u Rijeci, gdje je na postamentima na Korzu otvorena izložba fotografija 16 grobnica u kojima su sahranjeni umjetnici. 

Obilazak groblja Kozala uz stručno vodstvo je organiziran od 18 sati u ponedjeljak 23. svibnja, a vođeni obilazak groblja Trsat najavljen je u isto vrijeme u srijedu, 25. svibnja.


Povijesničarka umjetnosti Daina Glavočić ističe da su posljednja počivališta riječkih umjetnika vrlo skromna, primjerice veliki pisac Nedjeljko Fabrio ima samo skromnu ploču na niši. Ali baš zbog toga, treba stanovništvo podsjetiti da su to bili stvaratelji naše kulture, tradicije i povijesti, kojih se svako toliko treba prisjetiti pričom nad zatvorenim grobom, rekla je Glavočić.


Na fotografijama na Korzu predstavljena su grobnice Giovannia Koblera, Milana Pihlera, Ive Marendića, Maria Schittara, Osvalda Ramousa, Romola Venuccia, Lucifera Martinija te Rada Pregarca koji na groblju na Kozali ima nazanimljiviji spomenik, glavu uklesanu u primorsku stijenu.

 

Na groblju Trsat su sahranjeni Božena Vilhar, Karel Kukla, Zoran Kompanjet, Ljubo Pavešić, Mario Kinel, Đuro Rošić, Aleksandar Kolacio i Vinko Matković.


U digitalnoj arhivi KD Kozala mogu se putem mobilne aplikacije pronaći točne lokacije grobnica, a prigodom Tjedna upoznavanja groblja Europe objavljene su posebne informativne publikacije, rekla je direktorica društva Nives Torbarina. 


Dodala je kako je tijekom prošle pandemijske godine manifestacija bila posvećena grobnicama liječnika, a ove se godine prisjećamo umjetnika. Grobna mjesta riječkih umjetnika možete upoznati tijekom šetnji grobljima Kozala i Trsat. Poslušajte:

Torbarina i Glavočić - izjave

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.