Hrvatski radio

Radio Rijeka

Upravni sud poništio odluku Hasanbegovića: Blažević može biti intendant HNK

25.11.2016.

19:58

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

"Upravni sud poništio je odluku bivšeg ministra Hasanbegovića po kojoj Marin Blažević ne može biti intendant riječkog HNK Ivana pl. Zajca. Ovog puta pravda je bila brza i dostižna", objavio je na svom twitter profilu riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.

Gradsko vijeće Rijeke je na sjednici 14. srpnja odlučilo da se Blažević imenuje intendantom riječkoga HNK, a tu odluku je trebao potvrditi i ministar kulture. Zlatko Hasanbegović, tada tehnički ministar, 17. kolovoza odbio je imenovanje Blaževića. Hasanbegović je kao razloge za svoju odluku naveo manjkavosti Blaževićeva programa. Ocijenio je da je osmišljen zapravo kao program regionalnog kazališta za mlade, a ne kao program suvremenog nacionalnog kazališta države članice EU; da nema projekcije razvoja ansambala u sve tri umjetničke grane; da je neizvediv u predstavljenom opsegu.

Marin Blažević je u prvom reagiranju na Hasanbegovićevu odluku ustvrdio da tehnički ministar kulture krši zakon jer od dana raspisivanja izbora Vlada ne smije donositi odluke o imenovanjima na dužnost, opovrgavajući ujedno sve navode iz Hasanbegovićeva obrazloženja odluke o odbijanju njegova imenovanja. Krajem kolovoza je Kazališno vijeće riječkoga HNK potpisalo ugovor s Marinom Blaževićem o preuzimanju funkcije intendanta od 1. prosinca ove godine, unatoč Hasanbegovićevoj odluci.

Gradonačelnik Vojko Obersnel tada je istaknuo da je predložio Kazališnom vijeću da se Blaževića imenuje intendantom te izrazio uvjerenje da je razdoblje do 1. prosinca dovoljno dugo da se "shvati pogreška ministra kulture i da nova vlada ispravi tu grešku". "Za nas je ta njegova odluka neprihvatljiva zbog kršenja zakonske odredbe po kojoj se u vladi ne smiju odnositi odluke o imenovanjima nakon raspisivanja izbora te je smatramo nevažećom i nepostojećom", rekao je, dodajući da je s druge strane odluka neprihvatljiva jer ministarstvo odlučuje, a nema osnivačka prava i minimalno sudjeluje u financiranju riječkoga HNK.

Gradonačelnik je tad najavio žalbu Upravnom sudu na ministrovu odluku uz pozivanje na kršenje zakonske odredbe o nemogućnosti imenovanja nakon raspisivanja izbora te na "nesuvislo obrazloženje ministrove oduke i niz iznesenih neistina".

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.