Hrvatski radio

Radio Rijeka

Uspješne riječke "Rimske noći"

18.10.2013.

15:15

Autor: Gloria Fabijanić Jelović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Premijera melodrame "Rimske noći" Talijanske drame HNK Zajca" u režiji, scenografiji i izboru glazbe Edvina Liverića, sinoć je održana u prepunoj Filodrammatici - i još je jedan uspjeh riječke Talijanske drame.

Dvoje glumaca na gotovo praznoj sceni, u neposrednoj interakciji s publikom, zarobili su sva čula gledatelja gotovo sat i pol vremena bez pauze. Mirko Soldano kao dramski pisac Tennessee Wiliams osvojio je već svojim prvim pojavljivanjem, neposredan u očitovanju svojih sklonosti i svjetonazora, jasan u svakom izričaju sjećanja na dane provedene s Annom Magnani, kao i u sjajnim dijalozima vraćanja vremena unazad.

Jednostavan, emotivno snažan u svakom svom izričaju, iskreno nenametljiv i istovremeno čvrst u boli, ljutnji, ljubavi, nonšalanciji, izgubljenosti i velikom prijateljstvu. Elvia Nacinovich kao Anna Magnani, glumica nekonvencionalno lijepa i bez jačih ženskih atributa, prikazala je veliku talijansku divu na specifičan način, onako kako je i govorila dok je spremala tu ulogu: "I kad sam Magnani, ja uvijek ostajem Elvia!".

Bila je jaka i slaba, gruba i nježna, surova i patetična, uvlačila se pod kožu gledatelja, izvlačila trnce i drhtaje, tražila suosjećanje i divljenje. Bila je egzotična i neobična, ali je razgolitila dubinu duše u kojoj se ogledala surovost životne samoće usprkos glumačkom uspjehu.

Sve smo to vidjeli i osjetili u glumi Elvie Nacinovich. Mirko Soldano bio joj je sjajan partner, zajedno su se stapali u toj teškoj glumačkoj igri i na kraju su, usprkos manjim tehničkim poteškoćama s projekcijama i videom, dobili oduševljeni pljesak publike i uzvike: "Bravo!" Još jedna uspješna predstava riječke Talijanske drame.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.