Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Usporavanje" - Nakon 20 godina Lovro Artuković ponovno izlaže u Rijeci

16.03.2021.

10:43

Autor: HRT - Radio Rijeka

Lovro Artuković (Foto: Robert Sokol)

Lovro Artuković (Foto: Robert Sokol)

Foto: - / -

Nakon Zagreba i Dubrovnika, i likovna publika u Rijeci ima priliku pogledati izložbu recentnih radova Lovre Artukovića. Izložba pod nazivom "Usporavanje" bit će postavljena od 18. ožujka do 24. travnja u Galeriji Kortil.

Omiljenom slikaru i kritike i kolekcionara, Lovri Artukoviću, hiperprodukcija stran je pojam. Rijetko izlaže, a slike nastaju kroz dulje razdoblje. Prije izložbe "Usporavanje", posljednji je put izlagao u Zagrebu 2014. godine, a u Rijeci je gostovao prije 20 godina.

Artukovićev primarni način izražavanja jest figurativno slikarstvo. Pri stvaranju svojih radova koristi tradicionalnu tehniku ulja na platnu velikog formata. I ova izložba se u tome ne razlikuje, no ima i novih elemenata vezanih uz umjetnikova likovna istraživanja. Izložba "Usporavanje" predstavlja 25 radova nastalih u razdoblju od 2015. do 2020. godine i podijeljena je u četiri sekcije: Zlatne folije i odrazi, Melankolija noćnih svjetla, Posjet ateljeu Izlet.

Lovro Artuković rođen je 1959. godine u Zagrebu, gdje je i diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti. Slikarski izraz temelji na figuraciji i intimizmu, razvijajući ga prije svega na ikonografiji urbane civilizacije.

Nekoliko godina radio je kao nastavnik na Školi za primijenjenu umjetnost i dizajn te, potom, devet godina kao docent na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. 2003. godine seli u Berlin gdje i danas živi i djeluje kao slobodni umjetnik.

Izlagao je na brojnim samostalnim izložbama. Prvu samostalnu izložbu održao je 1985. u Galeriji Vladimir Nazor. Artuković je primio Godišnju nagradu Hrvatskog društva likovnih umjetnika za najbolju izložbu u 2001. godini, a 2013. Nagradu publike na izložbi Macht Kunst, Deutsche Bank KunstHalle.

O Artukovićevu opusu pisala je nekolicina povjesničara umjetnosti, među ostalima Krešimir Purgar, Feđa Vukić, Leonida Kovač, Blaženka Perica. O njemu su snimljena dva filma: eksperimentalni film Krađa u režiji Lukasa Nole iz 2004. godine i dokumentarni film L.A. Nedovršeno Igora Mirkovića iz 2008. godine. Djela mu se nalaze u brojnim javnim i privatnim kolekcijama u zemlji i inozemstvu.

Organizatori izložbe su Umjetnički paviljon u Zagrebu i Umjetnička galerija Dubrovnik. Pokrovitelj izložbe je osiguravajuća kuća Euroherc.

Ulaznice po redovnoj cijeni od 20 kn te za umirovljenike i studente 10 kn mogu se kupiti online na mojekarte.hr, u Dallas Music Shopu, Foto Reviji i New Soundu (Matulji) te u Galeriji Kortil. Djeca do 14 godina imaju besplatni ulaz.

Radno vrijeme galerije je radnim danom od 10 do 13 sati i od 17 do 20 sati te subotom od 10 do 13 sati.

3, Lovro Artuković (Foto: HKD na Sušaku)

3, Lovro Artuković (Foto: HKD na Sušaku)

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.