Hrvatski radio

Radio Rijeka

12:51 / 25.03.2019.

Autor: Gloria Fabijanić Jelović

Ususret EPK 2020: Sedmerojezični "Slijepi pjesnik" oduševio publiku

Ansambl predstave nagrađen burnim pljeskom (Foto: Gloria Fabijanić Jelović / HRT - Radio Rijeka)

Ansambl predstave nagrađen burnim pljeskom (Foto: Gloria Fabijanić Jelović / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

"Needcompany" je u nedjelju bio gost riječkog HNK Ivana pl. Zajca, kao dio predprograma Rijeka EPK 2020, s predstavom "The Blind Poet / Slijepi pjesnik" Jana Lauwersa. Predstava se izvodi na arapskom, engleskom, nizozemskom, francuskom, norveškom i tunižanskom jeziku, s titlovima na hrvatskom.

Vizualno vrlo atraktivna, predstava "The Blind Poet / Slijepi pjesnik" tijekom više od dva i pol sata nevjerojatno snažne i ekspresivne izvedbe prikazuje sedam priča rodoslovnog stabla svakog od glumaca.

Sve je popraćeno zahtjevnim fizičkim angažmanom, sjajnim performansom, izvrsnom dikcijom i glazbom koja daje ritam predstavi.

U svakom od sedam portreta pronalazimo zajedničku nit – povijest, ma koliko različita bila, samo je individualna slika pojedinca koji je bilježi. I pitanje: koliko je istinita i koliko je slobodna u toj slici onih koji su je pisali.

Druga nit poveznica je traganje za osobnim identitetom. U različitosti nacija, jezika i fizičkog izgleda pronalazimo točku spoznaje da smo svi isti i da je ljubav i sloboda ono što nas u konačnici treba spajati.

Zanimljivo je bilo vidjeti neka posve nova lica u gledalištu, uz mnoštvo mladih koji su oduševljeno prihvatili ovu vrhunsku izvedbu i nagradili je burnim pljeskom. Poslušajte:

The Blind Poet, pripremila Gloria Fabijanić Jelović

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.