Hrvatski radio

Radio Rijeka

Ususret EPK: Stalni postav MGR-a - gospodarska i kulturna povijest Rijeke

31.05.2018.

16:22

Autor: Tatjana Sandalj

Radovi u tijeku (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Radovi u tijeku (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Foto: - / -

Pripreme za EPK dobro napreduju, tvrde odgovorni. Muzej grada Rijeke će za osamnaest mjeseci preseliti u Palaču šećerane u Krešimirovoj ulici u Rijeci. Palača je sada g/radilište, ali kakav je koncept budućeg stalnog postava?

Kada govorimo o muzejima, o postavima najčešće razmišljamo u kategoriji njihova dizajnerskog oblikovanja. Međutim, o predmetima koji se nalaze u postavima najprije odlučuju povjesničari i povjesničari umjetnosti.

O stalnom postavu Muzeja grada Rijeke razmišlja se i na njemu radi, nastoji se nabaviti, kupiti ili dobiti ono što smatraju bitnim za budući postav, već dvadeset godina. Djelatnici muzeja još ne znaju gdje će što stajati, u kakvoj scenografiji, ali koncept imaju, a Muzejsko vijeće Ministarstva kulture prihvatilo ga je bez primjedbi.

A koncept priča priču o Rijeci u kontekstu gospodarske i kulturne povijesti, ne toliko u kontekstu turbulentnih povijesnih događanja. Priča počinje u vrijeme intenzivnog razvoja grada kao carskog i državnog projekta te nas povezuje s europskim kulturnim krugom. 

Priču pričaju predmeti iz zbirki, međutim zgrada Palače šećerane je najveći i najvažniji predmet zbirke. Ona jest zahtjevna, jer je već zadana i arhitekturom i oslikanim zidovima, ali je to i poticajno. Više o Palači i njenoj obnovi čitajte i slušajte ovdje.

Riječki muzealci pronašli su posudicu iz 18. stoljeća, košaricu za voće iz riječke tvornice kamenine, koja je putovala po Europi i ostala, izgleda, jedina cjelovita na svijetu. Među predmetima bit će i šešir iz tvornice braće Branchetta... 

O budućem stalnom postavu Muzeja grada Rijeke govori njegov ravnatelj Ervin Dubrović, poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.