Hrvatski radio

Radio Rijeka

Uz film o riječkoj "Pijanoj ulici" započinje sedma sezona Ljetnog Art-kina

11.06.2017.

13:41

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U srijedu 14. lipnja Ljetno Art-kino započinje svoju novu sezonu pod zvijezdama! Ljetni će program započeti premijerom dokumentarnog filma Marina Lukanovića "Pijana ulica", o Jedrarskoj ulici u Rijeci. Premijeri će, uz redatelja, prisustvovati i autorska ekipa filma.

U Ljetnom će se Art-kinu, do 30. srpnja, svake večeri u 21:30 sati, održati 43 filmska programa. Gostovat će Animafest, pulski i motovunski filmski festivali te splitski Festival mediteranskog filma, reprizirat će se ovogodišnje filmske uspješnice i brojni novi filmski naslovi, o čemu detalje možete pogledati ovdje. Program Ljetnog Art-kina održava se od 2011. godine u dvorištu Samostana Gospe Lurdske (ulaz kroz kino). U slučaju lošeg vremena, filmski će se program održavati redovno u velikoj dvorani Art-kina Croatia. 

Riječka Jedrarska ulica, lokalno poznatija kao Pijana, dobila je svoj dokumentarni film. Malenu, neuglednu i gotovo nevidljivu uličicu u strogom središtu Rijeke brojni doživljavaju više prolazom nego ulicom, no zapravo je ona poprište gradskih događanja svojstvenih trgovima. 

Tu se miješaju odvjetnici i ribari, aktivni kulturnjaci i nogometaši u penziji, stari Fiumani i novopridošli Riječani, alkoholičari i mala djeca. Tu je živo, sve pršti od smijeha, glazbe, svađe, trgovanja, pjesme, od ranog jutra do kasne večeri – ulica je sukus prikrivenoga mediteranskog duha Rijeke, žive energije, jakih emocija, velikih kontrasta sabijenih u uskom prostoru, tumače autori filma.

Film je režirao Marin Lukanović koji je, s Anom Jurčić, i snimio film, čiju produkciju potpisuje Filmaktiv. Montažerka je Marta Batinić, glazbu je skladao Marjan Nećak, sliku obradio Aleks Katunar, a zvuk Daniel Žuvela. Nakon premijere, publiku će zabavljati DJ Pero Despero.

Redatelj "Pijane ulice" Marin Lukanović gostovao je "Na obedu" kod Marija Battifiace - poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.