Hrvatski radio

Radio Rijeka

Uz obljetnicu smrti: Zdenko Sila - fotograf i slikar

06.02.2017.

15:30

Autor: Eduard Kišić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Povodom dvadesete obljetnice smrti riječkog arhitekte i urbanista Zdenka Sile bit će otvorene dvije izložbe: u Galeriji Principij i u Muzeju grada Rijeke. Iako je bio poznati fotograf, manje je poznato da se u mladosti intenzivno bavio slikarstvom.

Povodom dvadesete obljetnice smrti poznatog i priznatog riječkog arhitekte i urbanista Zdenka Sile, u utorak 7. veljače u 19 sati, u Galeriji Principij bit će otvorena izložba fotografija, a u četvrtak 9. veljače u 19 sati, u Muzeju grada Rijeke, izložba njegovih akvarela.

Zdenko Sila rođen je 2. veljače 1915. godine u Pragu, od oca Slovenca i majke Čehinje, ali je najveći dio života proveo u Rijeci gdje je i umro 15. siječnja 1997. godine. Učenik je slavnog slovenskog arhitekte Josipa Plečnika. Nakon što je diplomirao arhitekturu u Ljubljani doselio je u Rijeku u kojoj je kao arhitekt i urbanist ostavio neizbrisiv trag.

Međutim, dvije izložbe prikazuju ga u drugačijem svjetlu. Manje je poznato da se u mladosti intenzivno bavio slikarstvom, a bio je uvaženi član Fotokluba Rijeka u 50-im i 60-im godinama prošloga stoljeća. Za fotografski rad bio je i nagrađivan nekoliko puta.

Izložbe su najavili članovi projekta "Sila", arhitekt Vladi Bralić, autorica izložbe akvarela Daina Glavočić i autor foto izložbe Borislav Božić, poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.