Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Važno je ne plašiti se večernjeg vlaka": knjiga riječkom Art-kinu

27.05.2020.

15:51

Autor: Albert Petrović

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: - / -

Otvorenje Ljetnog Art-kina 1. lipnja u 20 sati nudi predstavljanje nove knjige riječkog publicista Velida Đekića "Važno je ne plašiti se večernjeg vlaka". U izdanju Art-kina knjiga je objavljena u sklopu programa Rijeke 2020 - Europske prijestolnice kulture.

Već s prvim danom lipnja Art-kino otvara ljetnu rezidenciju u dvorištu Samostana Gospe Lurdske gdje će ljetne večeri Europske prijestolnice kulture pod zvjezdanim nebom već osmu godinu uljepšavati filmske projekcije Ljetnog Art-kina.

Nakon razgovora o knjizi, u kojem će, uz autora, sudjelovati i filmski kritičar Dragan Rubeša te kroatist Saša Stanić, slijedi projekcija kultnog hrvatskog filma H-8 Nikole Tanhofera. Film se, naravno, spominje u knjizi, a riječku premijeru imao je upravo u dvorani Art-kina, ondašnjeg Kina Beograd.

Još jedna poveznica s knjigom je i "prostor kapucina", jer je prvo ime današnjeg Art-kina u dvadesetim godinama prošloga stoljeća bilo "Teatro cappuccini", kaže autor Velid Đekić. Ondje su se održavale "svjetlosne projekcije" što povezujemo s pojmom filma. Bile su uglavnom religijske tematike.

1928. godine kino postaje "San Giorgio". To je vrijeme Mussolinijeve vladavine pa su i filmovi postali "domoljubni" za ono vrijeme, a prvi za kojeg se zna da je prikazan zvao se "Pećina krokodila".

1947. je zanimljiva godina jer, osim što kino dobija ime "Beograd", postaje jedno od dva premijerna kina u Rijeci. Drugo je bilo Teatro Fenice, odnosno Partizan. Iste godine premijerno se prikazuje prvi jugoslavenski film, koprodukcija s Rusima "U planinama Jugoslavije", koji kasnije, zbog razlaza s Rusima, biva gurnut u stranu, pa se prvim domaćim filmom smatra "Slavica", također premijerno prikazan 1947.

Kino dvorana je dijelila sudbinu svih režima koji su se mijenjali jer su svi putem filma nastojali progurati svoju propagandu. Izuzetak je sadašnje Art-kino, a treba naglasiti da je s njime Rijeka prvi puta dobila pravi kinotečni prostor.

Zanimljivo je da su oba riječka premijerna kina smještena nekoliko metara od željezničke pruge. To znaju posjetitelji večernjih predstava, pa mi je to bila zgodna poveznica s čuvenim vlakom braće Lumiere, kaže Velid. Ostatak razgovora poslušajte u nastavku:

Velid Đekić: Važno je ne plašiti se večernjeg vlaka, pripremio Albert Petrović

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.