Hrvatski radio

Radio Rijeka

Večeras ćemo doznati dobitnike Oscara

28.02.2016.

14:30

Autor: Ivan Žaknić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Pred nama je najspektakularnija filmska noć u godini: u Los Angelesu dodjeljuju se Oscari Američke filmske akademije. Sve filmove mogli smo vidjeti i u riječkim kinima. Favorit ovogodišnje utrke je "Povratnik" Alejandra Gonzalesa Inarritua s 12 nominacija, no završnica ima i svoje tihe favorite.

Ako Povratnik iz oskarovske noći izađe kao pobjednik, Inarritu će se upisati u oskarovsku povijest kao autor čiji su filmovi dvije godine zaredom osvojili najprestižniju nagradu. Priča o traperu kojeg družina, nakon napada medvjeda, ostavi na milost i nemilost surove planine, ali i indijanskih plemena, svakako je univerzalna. Lik kojeg glumi Leonardo Di Caprio na svojim leđima nosi sveameričku povijest pa, ako Povratnik i ne trijumfira u najvažnijim kategorijama najboljeg filma i režije, veliko bi iznenađenje bilo da se Di Caprio ne domogne svog prvog Oskara.

U kategoriji najboljeg filma nominirano je osam ostvarenja, dvije nominacije manje od Povratnika ima suludi akcijski spektakl Georgea Millera Pobješnjeli Max Divlja cesta, no za pretpostaviti je kako će taj film pokoju nagradu priskrbiti u tehničkim kategorijama.

Uz Okladu stoljeća, briljantnu satiru o predigri kolapsa svjetskog financijskog sustava, kojega je za svojeg favorita izabrao utjecajni ceh producenata, kao favorit iz prikrajka sve se češće spominje novinarska drama Spotlight Toma McCarthyja, o istrazi zlostavljanja u bostonskoj Crkvi. Ceh glumaca podupro je taj film nagradom za glumački ansambl.

U kategoriji glavne ženske uloge favoritkinja je Brie Larson za nastup u filmu Soba, a prvom Oscaru opravdano se nada Sylvester Stallone za sporednu ulogu Rockyja Balboe u sportskoj drami Creed. Izvrnuto-obrnuto vjerojatni je pobjednik animirane kategorije, a mađarski Šaulov sin one za najbolji strani film.

Kroz oskarovsku noć vodit će nas komičar Chris Rock, a prijenos možete pratiti na prvom programu Hrvatske televizije s početkom u 00.58 sati.

Poslušajte prilog Ivana Žaknića: 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.