Hrvatski radio

Radio Rijeka

Vector Hack festival je u Rijeci! A što je to?

01.10.2020.

12:21

Autor: Tatjana Sandalj

Ilustracija: ulomak plakata / Rijeka 2020

Ilustracija: ulomak plakata / Rijeka 2020

Foto: - / -

Na riječki Kosi toranj, odnosno na zvonik Crkve Uznesenja Marijina u četvrtak od 17 do 21 sat, ili koliko kiša bude dozvolila, bit će projicirana interaktivna multimedijalna instalacija "Zvuk i svjetlo" i tako će početi svjetski bijenalni multimedijalni festival i konferencija Vector Hack.

Konferencijski dio programa odvijat će se online, a dostupan je na YouTube kanalu Vector Hack Festivala. Detalje festivalskog programa možete provjeriti OVDJE.

Festival Vector Hack okuplja umjetnike, programere i inženjere koji se bave audio-vizualnom umjetnošću za koju koriste lasere i osciloskope, a u kreiranju i izvedbi audio-vizualnih djela često koriste neobične, analogne, ponekad i zastarjele tehnologije.

Program predstavlja 34 umjetnice i umjetnika, istraživača i programera iz cijeloga svijeta, s naglaskom na regionalnu scenu Italije, Slovenije, Austrije i Hrvatske.

"Zvuk i svjetlo" je instalacija u kojoj jednostavnim komandama na tabletu svatko može upravljati atraktivnom laserskom projekcijom koja od zvuka oscilatora stvara Lisssajous krivulje na projekcijskoj površini. Alberto Novello je diplomirao nuklearnu fiziku i sonologiju, a u umjetničkom istraživanju nedavno je prešao s digitalnih sustava na prenamijenjene analogne uređaje kojima uspostavlja vezu zvuka i svjetla.

Publici će, osim predstavljanja talijanskog umjetnika i znanstvenika Alberta Novella na pročelju Kosog tornja, biti zanimljive večernje prezentacije koje će svake večeri od 2. do 4. listopada počinjati u 21 sat u Exportu na Delti.

Vector Hack je festival koji se odvija u više gradova, pa će i ove godine nakon Rijeke dio programa vidjeti publika u Ljubljani te u Dubrovniku, ali se čak 35 od 40 festivalskih programa odvija u Rijeci u okviru Rijeke 2020 - Europske prijestolnice kulture.

Više o programu govori direktor festivala Ivan Marušić Klif, poslušajte:

Marušić Klif o programu namijenjenom publici, pripremila Tatjana Sandalj

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.